Čarapić rekla Lukšiću kako je policija opstruira

Iz kabineta premijera “Vijestima” je juče saopšteno da se radilo o uobičajenom radnom sastanku Lukšića i Čarapićeve, dok iz Vrhovnog državnog tužilaštva odgovor nije stigao
0 komentar(a)
Ranka Čarapić i Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Ranka Čarapić i Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2011. 09:29h

Premijer Igor Lukšić i vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić sreli su se u njegovom kabinetu krajem prošle sedmice i na tom sastanku je Čarapić detaljno obrazložila svoje ranije izjave da policija ne radi dovoljno na suzbijanju ozbiljnih krivičnih djela korupcije, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Sastanak je održan na inicijativu premijera, koji je nekoliko dana prije toga javno pozvao državnu tužiteljku da njemu kaže sve što joj smeta kod policije.

Lukšić je 12. aprila, na konferenciji za novinare, saopštio da je spreman da sasluša Čarapićevu, ukoliko ona smatra da postoje problemi u komunikaciji sa Upravom policije. Premijer je kazao da će od tužiteljke tražiti konkretne primjere u kojima policija nije odgovorila na adekvatan način i nije ponudila adekvatne informacije da bi tužilaštvo moglo da reaguje.

"Na osnovu toga ću ocijeniti dalje poteze. Ukoliko prepoznamo da bilo ko personalno može da bude opstrukcija u tom smislu, onda to treba da se kaže i da tražimo odgovarajući odgovor", kazao je Lukšić, čime je nagovijestio da će se odreći usluga direktora policije Veselina Veljovića ako mu Čarapićeva ponudi dokaze da policija opstruira istrage. Lukšić je, inače, ranije saopštio da će o eventualnom novom imenovanju Veljovića odlučiti DPS i SDP.

Iz kabineta premijera “Vijestima” je juče saopšteno da se radilo o uobičajenom radnom sastanku Lukšića i Čarapićeve, dok iz Vrhovnog državnog tužilaštva odgovor nije stigao.

Čarapić je početkom aprila ocijenila da bi policija mogla bolje da radi svoj posao, naročito u dijelu koji se odnosi na krivična djela korupcije. Ona je, objašnjavajući svoju tezu, naglasila da većina ozbiljnih slučajeva, kojima se ta institucija bavila do sada, nije potekla od policije, već od drugih subjekata.

"Mislim da policija može bolje da radi svoj posao, bar kada su u pitanju krivična djela korupcije... Prepoznate su oblasti gdje je korupcija problem", istakla je ona.

Čarapić je dodala da mnogi ne shvataju ili neće da shvate da je policija organ koji otkriva krivična djela, a da tužilaštvo samo goni izvršioce: "Dakle, neko tužiocu treba da da informaciju da se nešto dogodilo, da bi tužilac i tom informacijom mogao dalje da upravlja".

Pomoćnik direktora policije Milan Tomić odgovorio joj je da ne poznaje aktivnosti policije protiv organizovanog kriminala i korupcije, a nekoliko dana kasnije Lukšić je istakao da ne odobrava javnu raspravu tužilaštva i policije, već da od državnih organa očekuje jačanje međusobne komunikacije umjesto javnog prepucavanja.

"Sve što se kaže, mislim da bi bilo neophodno da se prethodno provjeri u saradnji sa relevantnim institucijama. Čini mi se da je mnogo važnije da se u krugu onih ljudi koji su odgovorni raščisti o čemu se radi i u kom konkretno slučaju neka institucija nije obavila svoj posao kako treba", rekao je tada Lukšić.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić podržao je Čarapićevu, ocjenjujući kao iskorak njen istup. Veljović je ranije govorio da nema informaciju da je tužiteljka nezadovoljna radom policije.

Bonus video: