Vlada formirala ministarstvo samo da Pejović bude ministar

Opozicija i civilni sektor smatraju da je Ministarstvo evropskih poslova ulazilo u nadležnost drugih Vladinih resora
317 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Srđa Darmanović, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Andrija Pejović, Srđa Darmanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.04.2018. 06:07h

Najavom gašenja Ministarstva evropskih poslova (MEP) iz Vlade su potvrdili da je taj resor formiran kako bi glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović dobio funkciju ministra, tvrde u opoziciji i nevladinom sektoru. Nakon što je Pejović podnio ostavku iz Vlade je najavljeno da će za proces evropskih integracija biti zadužena kancelarija glavnog pregovarača pri kabinetu premijera. Pejović je podnio ostavku nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je spajanjem funkcija ministra, ambasadora i glavnog pregovarača prekršio Ustav Crne Gore.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević pozdravila je odluku Vlade da ukine ministarstvo, navodeći da je ono ulazilo u nadležnost drugih resora.

“Ministarstvo je nasumice i iz ogromne ambicije bivšeg ministra-glavnog pregovarača-ambasadora pokupilo nadležnosti drugih i tako sistemski neuklopljeno praktično se preklapalo sa drugim ministarstvima i organima i zbunjivalo zainteresovane strane. Tu su i kadrovski kapaciteti za koje u najvećem broju slučajeva nije jasno što ih je sem privrženosti vladajućoj partiji ili prijateljstva sa bivšim šefom preporučilo za zahtjevne rukovodeće funkcije “, kazala je Uljarević.

Ministarstvo evropskih poslova formirano je u Vladi Duška Markovića, nakon što je njegov prethodnik Milo Đukanović odlučio da evropske integracije više ne budu dio Ministarstva vanjskih poslova. Uljarević smatra da je Vlada, u odnosu na populaciju, teritoriju i budžet, formirala preglomazan aparat koji djeluje haotično.

“Posebno opterećenje predstavlja kontinuirano hranjenje partijskih apetita na štetu strateškog i stručnog pristupa u javnom interesu, ali i nedostatak zakona o Vladi koji bi smanjio prostor za partijske i koalicione trgovine resorima, jer mi nikad ne znamo, prilikom formiranja nove vlade, koliko ćemo imati ministarstava ili koliko će ta ista Vlada imati ministarstava do kraja mandata”, kazala je Uljarević za agenciju MINA.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić smatra da više nema potrebe da MEP postoji, ističući da je ono formiran samo zbog Pejovića.

“Sada je jasno da je MEP bilo formiran samo zbog toga da bi Pejović sebe mogao da naziva ministrom. Bilo mu je malo da bude samo glavni pregovarač, već je akumilirao funkcije, ali i plate”, naveo je Radovanić.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica istakao je da je vrhunac institucionalne destrukcije ukoliko se ministarstva uvode i ukidaju radi jednog čovjeka, a ne radi društvenih potreba.

“Da ono što se grbo rodi, ni vrijeme ne ispravi, najbolje potvrđuje i slučaj ovog ministarstva, jer ova Vlada kao i prethodne nema riješnost da reformiše društveni ambijent na evropski način, nego joj je cilj da zadovoljava prostu formu”, kazao je Koprivica.

On je istakao da je crnogorskoj vlasti evropska priča potrebna radi štrikova, političkih poena i boljeg budžeta funkcionera, a ne zbog uvođenja visokih standarda na svim društvenim poljima. Primjer sa Pejovićem i ministarstvom je, navodi Koprivica, drastična kompromitacija države u očima evropske javnosti i partnera iz EU.

“Pet poslanika Demokrata je podnijelo ranije Predlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti odluke o uspostavljanju pregovaračke strukture sa EU i sad vlada želi brže-bolje da se riješi tog bremena. Sa političkog aspekta, ovo je klasično uklanjanje tragova nakon frakcijskog čišćenja Vlade”, kazao je on.

Koprivica: Sve vidljiviji razdori unutar režima

Koprivica podsjeća da je Pejović, nakon bivšeg ministra kulture Janka Ljumovića, drugi ministar koji je napustio Markovovićev kabinet.

“Nakon sječe rektorke i rukovodstva Univerziteta više se ničim ne mogu sakriti razdori unutar režima. I u tom obračunu odstranjuju se, kako funkcioneri, tako i njihove funkcije. Upravo dok Vlada steže kaiš građanima i nameće im rigorozne mjere štednje, sa druge strane radi finansijskog namirenja i političke promocije jednog čovjeka osniva jedno ministarstvo i troši enormne sume budžetskog novca”, naveo je Koprivica dok Radovanić smatra da je Vlada ovim potezom samo pokazala da ne vodi konzistentnu i dugoročnu stratešku politiku prema EU. “Formirati i ukinuti ministarstvo koje se bavi ovim temama, i to sve u jednom mandatu, djeluje najblaže rečeno, krajnje neozbiljno”, zaključio je Radovanić.

Bonus video: