Vlada neće da komentariše sadržaj Enciklopedije srpskog naroda

U Enciklopediji, koju je 2008. izdao beogradski Zavod za udžbenike, piše da su Crnogorci Srbi.
51 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković
Sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.04.2011. 08:50h

Vlada Crne Gore smatra da navodi u Enciklopediji srpskog naroda da su Crnogorci Srbi, Dado Đurić srpski slikar, Danilo Kiš srpski pisac, Balšići, Vojislavljevići, Crnojevići i Petrovići srpske dinastije, a Cetinje srpski grad, nijesu vrijedni komentarisanja.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako komentarišu takav sadržaj Enciklopedije srpskog naroda, koju je izdao Zavod za udžbenike Srbije, i da li će i šta preduzeti vezi sa tim pitanjem, iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću kratko je saopšteno:

“Navodi iz Enciklopedije srpskog naroda, koje citirate, autora Radoša Ljušića nijesu vrijedni komentarisanja, osim što je to još jedan pokušaj prisvajanja crnogorskog kulturno- istorijskog blaga”.

U Enciklopediji, koju je 2008. izdao beogradski Zavod za udžbenike, piše da su Crnogorci Srbi. Dodaje se da se stanovništvo Crne Gore izjašnjavalo kao srpsko. Urednik tog djela na 1.400 strana, Radoš Ljušić navodi da je Duklja, jedna od najstarijih srpskih državnih organizacija, čije je postojanje zabilježeno sredinom 10. vijeka.

Ljušić, inače član Srpske napredne stranke, objašnjavajući navode u Enciklopediji, kazao je da su Crnogorci dio srpskog naroda i da to mišljenje u istoriografiji preovlađuje.

“Građani Crne Gore imaju pravo da se izjasne kao Crnogorci i mi to njihovo pravo u Enciklopediji nijesmo sporili. Međutim, ja sam kao student i kasnije kao profesor učio da su Crnogorci dio srpskog naroda i to je mišljenje koje u istoriografiji preovlađuje”, rekao je on “Vijestima”.

On je pojasnio da je takvo mišljenje opšteprihvaćeno, “makar u onom dijelu istorije kada oni nijesu nikada sporili da pripadaju srpskom narodu, to je sve do početka 20. vijeka do 1918. godine”.

Komentarišući navode u Ljušićevom djelu, potpredsjednik Crnogorskog nacionalnog vijeća Mihailo Terzić ocijenio je da je velikosrpska hegemonija prema Crnoj Gori mijenjala samo oblike i metode, ali da je više od jednog vijeka sistematski ruženo i falsifikovano autentično kulturno i duhovno crnogorsko nasljeđe i stvaralaštvo.

Terzić je dodao da je uništavano sve što je nosilo predznak nacionalno-crnogorskog i da je, zahvaljujući srpskoj okupaciji, nestala crnogorska država i kultura i crkva.

Navodi iz Enciklopedije srpskog naroda, koje citirate, autora Radoša Ljušića nijesu vrijedni komentarisanja, osim što je to još jedan pokušaj prisvajanja crnogorskog kulturno- istorijskog blaga, saopšteno je iz Vlade

Bonus video: