Investitori traže sigurnost i dobru klimu

“Postoje planovi za saradnju naših komora i za jačanje saradnje u oblasti nauke, kulture, obrazovanja”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 21:53h

Belgijske kompanije, da bi došle u Crnu Goru, žele dobru biznis klimu i sigurnost da će im prava biti zaštićena, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova kraljevine Belgije Steven Vanakere.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Milanom Roćenom rekao da je potrebno da se sprovede određeni broj reformi ne samo da bi se počeli pregovori sa EU već i da bi se privukli belgijski i investitori iz drugih evropskih zemalja.

“Naši prvi razgovori bazirani su na boljem razumijevanju ambicije zemlje u procesu priključivanja EU. Nemojte da potcijenite činjenicu da se ove dvije oblasti snažno povezane. Belgijske kompanije dolaze iz otvorene ekonomije i žele interakciju sa kompanijama u drugim zemljama”, rekao je Vankere odgovarajući na pitanje novinara da li je sa sobom doveo i nekog investitora.

Roćen je kazao da se raduje što je iz godine u godinu sve više belgijskih turista i što u kontinuitetu imamo belgijske investicije:

“Postoje planovi za saradnju naših komora i za jačanje saradnje u oblasti nauke, kulture, obrazovanja”.

Belgijski ministar je pohvalio donošenje Akcionog plana za ispunjavanje sedam uslova Evropske komisije ali i ukazao na to da je sada na redu primjena i da to zahtijeva upornost.

“Dobra je stvar da ste priznali da je to proces u kome morate imati saveznike u civilnom sektoru, jakoj i snažnoj štampi i političkim partijama i da su potrebni napori svih na zajedničkom poduhvatu da bi se mogli ostvariti ciljevi potrebni za evropske integracije”, rekao je Vanakere.

Stalna avionska linija između Crne Gore i Dubaija

Roćen je ocijenio da postoje izvanredne mogućnosti za saradnju Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

“Konkretno, dogovorili smo skoru posjetu ministra ekonomije Crnoj Gori kada će biti potpisani važni sporazumi za ekonomsku saradnju - sporazum o uzjamanom podsticanju investicija, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, vazdušnom saobraćaju”, rekao je Roćen na pitanje novinara da prenese utiske iz UAE.

Ministar je istakao i da je sa kolegama iz Emirata razgovarao o mogućnosti uspostavljanja stalne avionske linije između Crne Gore i Dubajia. Kako je objavljeno na sajtu Vlade, Roćen se juče sreo sa ministrom inostranih poslova šeikom Abdulahom bin Zajed Al Nahijanom.

“Imamo dobru, plodotvornu saradnju, koja je tokom posljednjih godina značajno unaprijeđena i postoji veliki potencijal za njeno dalje jačanje, posebno u turizmu, infrastrukturi i u sektoru usluga”, rekao je Al Nahijan.

Bonus video: