I ako bude odstupanja popis neće biti ponavljan

Postpopisno istraživanje samo služi za kontrolu metodologije, pojašnjavajući da provjere na ranijim popisima nijesu pokazale značajna odstupanja
0 komentar(a)
Monstat, Foto: Luka Zeković
Monstat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.04.2011. 17:44h

Popis stanovništva neće biti ponavljan ukoliko postpopisno istraživanje pokaže značajno odstupanje u rezultatima, ocjenjeno je u Monstatu.

Pomoćnik direktora Monstata Božidar Popović kazao je da postpopisno istraživanje samo služi za kontrolu metodologije, pojašnjavajući da provjere na ranijim popisima nijesu pokazale značajna odstupanja.

Kontrolno istraživanje sprovešće popisivači koji nijesu učestvovali u popisu održanom od prvog do 15. aprila

Postpopisno istraživanje koje će trajati do 26. aprila sprovodiće 55 popisivača na cijeloj teritoriji Crne Gore. Istraživanje će se, kako je rekao Popović, sprovoditi u unaprijed izabranim popisnim krugovima po prinicipu slučajnog uzorka.

Cilj istraživanja, tvrdi on, nije provjera odgovora koje su dala anketirana lica, već provjera rada popisivača i metodologije.

On je rekao da su upitnici koji se koriste za kontrolu znatno kraći od onih koji su korišćeni u popisu, pojašnjavajući da oni ne sadrže pitanja o nacionalnalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti.

Kontrolno istraživanje sprovešće popisivači koji nijesu učestvovali u popisu održanom od prvog do 15. aprila.

SNP: Nova odložila rezultate popisa za dva mjeseca

Odlaganjem objavljivanja rezultata popisa o identitetskim pitanjima za 15. jul Nova srpska demokratija prekršila je dogovor koji je opozicija prošle godine postigla sa predstavnicima Vlade i Monstata, ocjenjeno je iz SNP-a.

Bilo je predviđeno i da prve rezultate o tim pitanjima objavi Zavod za statistiku do 15. maja, a nakon toga opštinske popisne komisije

Na sastanku opozicije sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem i potpredsjednikom parlamenta Željkom Šturanovićembilo je predviđeno da, u okviru prvih rezultata popisa, opštinske popisne komisije izrađuju i preliminarne rezultate o stanovništvu u vezi etničke pripadnosti, maternjeg jezika i vjeroispovisti.

Bilo je predviđeno i da prve rezultate o tim pitanjima objavi Zavod za statistiku do 15. maja, a nakon toga opštinske popisne komisije.

U SNP-u ističu da je tako urađeno na popisu 2003. godine i da niko nije imao bilo kakvih primjedbi.

Sada će, kako su naveli, umjesto da to čine opštinske popisne komisije, u kojima i SNP i Nova imaju svoje predstavnike rezultate objaviti Monstat.

Bonus video: