Veljović izabran za predsjednika Asocijacije šefova policija jugoistočne Evrope

„Veljović će formalno preuzeti predsjedavanje SEPCA u septembru, na zasjedanju Izvršnog odbora, koje će biti održano u Podgorici“, saopšteno je iz Uprave policije.
61 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Veselin Veljović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 17.04.2011. 14:12h

Direktor Uprave policije Veselin Veljović jednoglasno je izabran za predsjednika Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA), na Godišnjoj skupštini te Asocijacije u Skoplju.„Veljović će formalno preuzeti predsjedavanje SEPCA u septembru, na zasjedanju Izvršnog odbora, koje će biti održano u Podgorici“, saopšteno je iz Uprave policije.Za potpredsjednika izabran je direktor policije Republike Srpske Zlatko Miletić, a za člana direktor policije Makedonije Ljupčo Todorovski. Na Godišnjoj skupštini jednoglasno je usvojena trogodišnja (2011 – 2013) strategija funkcionisanja SEPCA sa akcionim planom za ovu godinu. „Trogodišnja strategija predstavlja sveobuhvatni prikaz kratkoročnih i srednjoročnih ciljeva i u skladu je sa potrebama država članica na putu prema Evropskoj uniji (EU)“, naveli su iz Uprave policije.

Kako su kazali, aktivnosti koje će biti sprovedene odnose na implementaciju zajedničkih projekata na području jugoistočne Evrope sa fokusom na jačanje kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Dva regionalna projekta o organizovanom kriminaluOve godine biće sprovedena dva regionalna projekta - koji podrazumjeva izradu analiza o organizovanom kriminalu, i projekat koji se odnosi na korupciju i policijski integritet. „Imajući na umu da rad SEPCA podržavaju brojne međunarodne organizacije, kao i evropske i svjetske međunarodne policijske organizacije, crnogorska Uprava policije će u novembru, u kapacitetu predsjedavajućeg SEPCA, organizovati donatorsku konferenciju kao i redovnu godišnju skupštinu, na kojoj će učestvovati šefovi policija jugostočne Evrope, partnera policijskuh službi – Austrija, Turska i Italija, kao i brojni međunarodni partneri koji podržavaju rad i aktivnosti Adocijacije“, najavljeno je iz policije.Na Skupštini SEPCA usvojeni su godišnji izvještaji koji se odnose na operativne i finansijske aktivnosti Asocijacije.

Crnogorci zaduženi za projekat komunikacijeTokom zadjedanja prezentovane su i aktivnosti koje se odnose na implementaciju zajedničkih projekata, a crnogorska Uprava policije, kako je saopšteno, zadužena je za projekat komunikacije u okviru SEPCA. Godišnja skupština SEPCA zasjedala je od 14. do 16. aprila, a učestvovali su direktori zemlja članica – Albanije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Republika Srpske, Srbije i Crne Gore.Zasjedanju Generalne skupštine prisustvovali su i predstavnici policijskih organizacija Turske, Italije i Austrije, a učestvovali su i međunarodni partneri: FBI, DCAF, MARRI, SECI, INTERPOL, SOFRECO, OSCE, ICITAP, RCC, IACP.

Bonus video: