Iz Monstata za sjutra najavili postpopisno istraživanje

“Postpopisnim istraživanjem utvrdiće se i stepen pouzdanosti rezultata Popisa, na nivou Crne Gore”, kazali su iz Monstata.
0 komentar(a)
Marija Janković, popis, Foto: Boris Pejović
Marija Janković, popis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2011. 09:58h

Monstat će od sjutra sprovesti postpopisno istraživanje u unaprijed izabranim popisnim krugovima, kako bi ocijenio stepen pouzdanosti rezultata popisa na nivou Crne Gore.

Postpopisno istraživanje, kakao su objasnili, sastoji se od kontrole obuhvata i kvaliteta odgovora.

“Kontrolom obuhvata popisnih jedinica ocijeniće se da li su Popisom obuhvaćene i pravilno razvrstane sve jedinice, odnosno da li su neke od njih izostavljene ili više puta popisane”, naveli su iz Monstata.

Kontrolom kvaliteta odgovora biće ocijenjena pouzdanost odgovora na pojedina pitanja iz popisnih upitnika.

“Postpopisnim istraživanjem utvrdiće se i stepen pouzdanosti rezultata Popisa, na nivou Crne Gore”, kazali su iz Monstata.

Jedan od ciljeva kontrole, kako su naveli, je i ocjena rada popisivača i instruktora.

“Cilj istraživanja nije provjera odgovora koje su dale anketirane osobe, pa je kako bi zaokružili projekat Popis 2011, potrebno i da izabrana domaćinstva prime kontrolore i da daju tačne odgovore na pitanja koja će im biti postavljena”, poručili su iz Monstata.

Upitnici koji se koriste u svrhu kontrole znatno su kraći od onih koji su korišćeni u Popisu i ne sadrže pitanja o nacionalnalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori obavljen je od 1. do 15. aprila.

Monstat je saopštio da je Popis protekao u skladu sa planom, rokovima i u okvirima Zakona i Metodologije, a na osnovu podataka sa terena, obuhvaćen je mogući maksimum domaćinstava i nijesu uočene značajnije devijantne pojave.

Bonus video: