Venecijanska dolazi u maju, lobiraju među opozicijom

Sudskom savjetu mandat ističe u julu, za izbor novog nema dvotrećinske većine u Skupštini
1 komentar(a)
Tomas Markert, Foto: Flickr.com
Tomas Markert, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 04.04.2018. 15:34h

Predstavnici Venecijanske komisije Savjeta Evrope boraviće u maju u Crnoj Gori kako bi pomogli da se stvore uslovi za izbor predsjednika i članova Sudskog savjeta, jer sadašnjim početkom jula ističe mandat.

Novi saziv Sudskog savjeta ne može biti izabran jer je za to potrebna dvotrećinska većina u Skupštini, koja ne postoji jer opozicija bojkotuje rad parlamenta.

“Venecijanska komisija planira da dođe u Crnu Goru u maju, ali datum posjete još nije utvrđen”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Prema nezvaničnim informacijama, on zavisi od izbora, jer su lokalni zakazani za 27. maj u Podgorici i više crnogorskih opština.

Predstavnike Venecijanske komisije pozvala je nedavno predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja je krajem januara razgovarala sa generalnim sekretarom VK Tomasom Markertom.

Povod sastanka bila je, kako je saopšteno tada iz Vrhovnog suda, izvjesna blokada procedure izbora novog Sudskog savjeta.

Markert je tada obećao da oni “imaju želju da daju puni doprinos za prevazilaženje problema i da se aktivno uključe u njegovo rješavanje”.

“Iskazana je spremnost da predstavnici Komisije posjete Crnu Goru, razgovaraju sa opozicionim strankama i ponude rješenje za prevazilaženje nemogućnosti postupka izbora i konstituisanja novog sastava SS”, objavljeno je 26. januara na sajtu Vrhovnog suda.

Predsjednik i članovi SS se nakon donošenja ustavnih amandmana biraju dvotrećinskom većinom glasova poslanika.Mladena Vukčevića, aktuelnog predsjednika SS i njegove kolege u SS birao je i dio opozicionih poslanika, jer vladajuća koalicija ne kontroliše dvotrećinsku većinu.

Iako je Ustav mijenjan, a potom donošeni i zakoni o sudovima i tužilaštvima uz mišljenje VK, članovi Tužilačkog savjeta ne biraju se dvotrećinskom većinom u Skupštini.

Bonus video: