Milačić: Rečeno mi je da idem na pauzu mjesec dana

“Nema ni govora o suspenziji, već je Milačić, na lični zahtjev dobio slobodne dane, zbog, kako je tražio, premjera imanja u Kučima", rekla je Rutovićka
197 pregleda 0 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Facebook.com
Marko Milačić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 14.04.2011. 07:03h

Novinar TVCG Marko Milačić ponovio je juče da je udaljen sa posla nakon učešća na uličnim protestima, dok direktorka Javnog servisa Radojka Rutović tvrdi da mladi novinar nije suspendovan, već da je dobio slobodne dane kako bi udarao biljege na imanju u Kučima.

Milačić je kazao “Vijestima” da mu je uredništvo Javnog servisa reklo da se odmori mjesec dana, “kako bi se situacija malo smirila”, što je doživio kao suspenziju, nakon što je, sa još nekoliko desetina građana, protestovao ispred sjedišta Vlade 2. aprila.

“Nakon što sam podržao proteste i pozvao na buđenje građanske svijesti, rečeno mi je da pauziram mjesec dana. Nazovite to kako želite - suspenzija, disciplinska kazna... Suština je dovoljno jasna. Ko želi, može i smije da gleda! Suspenzija, disciplinska kazna - stvar je verbalne i jezičke prirode, a ne suštinske”, izjavio je juče Milačić “Vijestima”.

Rutović je pak juče istakla da mladi novinar nije suspendovan, niti je prema njemu pokrenut “bilo kakav postupak”.

“Ja sam to, naravno, iskoristio za već planirani Internacionalni festival novinarstva koji se održava u Peruđi, gdje se i trenutno nalazim i gdje sam sinoć razgovarao sa Robertom Savijanom o situaciji u Crnoj Gori”.

Rutović je pak juče istakla da mladi novinar nije suspendovan, niti je prema njemu pokrenut “bilo kakav postupak”.

“Nema ni govora o suspenziji, već je Milačić, na lični zahtjev dobio slobodne dane, zbog, kako je tražio, premjera imanja u Kučima. Nakon toga, najavio je da ide u inostranstvo na usavršavanje – na seminar o istraživačkom novinarstvu. Po okončanju tih obaveza, kolega Milačić vraća se svojim novinarskim zadacima u Javnom servisu”, kazala je Rutović agenciji MINA.

Ona tvrdi da Milačić zbog “svojih ideja nije imao bilo kakve probleme na poslu”. “Naprotiv, njegova karijera ide uzlaznom putanjom”, ocijenila je Rutović, istakavši da “vjeruje da će i Milačić potvrditi” njene navode.

Milačić je, međutim, ostao pri ranijim tvrdnjama, ali nije otkrio ko mu je od urednika Javnog servisa kazao da ide na neplanirani odmor.

Fejsbuk grupa “Uličnim protestima protiv mafije” najavila je bila za danas proteste ispred zgrade RTCG zbog suspenzije Milačića, ali su juče poslijepodne odustali od okupljanja jer im je Rutović dala garancije da će se mladi novinar vratiti na posao po povratku iz inostranstva i potpisanu izjavu da nije pod suspenzijom.

Nazovite to kako želite - suspenzija, disciplinska kazna... Suština je dovoljno jasna, kazao je Milačić

Forum 2010: Podsjećanje na mračna vremena

Odluku uredništva Javnog servisa juče je “najoštrije osudio” Forum 2010, ocijenivši da “suspenzija podsjeća na mračna vremena kada su iz RTCG protjerivani svi koji su drugačije mislili”. “I potvrđuje da ta kuća nije reformisana u Javni servis, već je i dalje zarobljen sistem koji služi centrima moći u društvu, a ne svim građanima.

Oni koji su donijeli odluku o suspenziji Milačića morali bi snositi odgovornost zbog ograničavanja temeljnih prava zaposlenih u RTCG”, stoji u saopštenju NVO čiji je koordinator Žarko Rakčević.

Ističe se da su kažnjavanjem Milačića zbog učešća na protestu organizovanom preko Fejsbuka, odgovorni u RTCG “pokazali da ne razumiju jednu od temeljnih postavki demokratskog društva – slobodu govora i izražavanja”.

“Javni servis trebalo bi da prednjači upravo u promociji te vrijednosti”, ističe se u saopštenju. Forum 2010. smatra da se na ovaj način “dodatno širi atmosfera straha, umjesto da se promovišu sloboda pojedinca i pravo na drugačije mišljenje”.

Bonus video: