Uljarević: Zatvaranje MEP-a može biti rijetka pametna odluka Vlade

Ona je kazala da je CGO, nakon ostavke Pejovića, predložio rasformiranje MEP-a i pripajanje postojećih direktorata ministarstvima vanjskih poslova i finansija i Generalnom sekretarijatu
1 komentar(a)
Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
Ažurirano: 04.04.2018. 13:50h

Zatvaranje Ministarstva evropskih poslova (MEP) može biti jedna od rijetkih pametnih odluka Vlade, a imenovanje novog pregovarača pokazaće da li je izvršna vlast izabrala da i dalje simulira proces reformi, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ona je kazala da je formiranje MEP-a “nakrivo nasađeno” od samog početka u svemu.

Uljarević je rekla da to počinje od naziva jer Vlada ne vodi evropske poslove pošto nije u Evropskoj uniji (EU) već proces evropske integracije Crne Gore.

"Preko unutrašnjeg uređenja tog Ministarstva koje je nasumice i iz ogromne ambicije bivšeg ministra-glavnog pregovarača-ambasadora pokupilo nadležnosti drugih i tako sistemski neuklopljeno praktično se preklapalo sa drugim ministarstvima i organima i zbunjivalo zainteresovane strane”, kazala je Uljarević agenciji MINA.

Ona smatra da zatvaranje MEP-a, čije je uspostavljanje CGO od početka problematizovao, može biti rijetka pametna oduka ove Vlade.

Uljarević je kazala da je CGO, nakon ostavke Aleksandra Andrije Pejovića, predložio rasformiranje MEP-a i pripajanje postojećih direktorata ministarstvima vanjskih poslova i finansija i Generalnom sekretarijatu.

Ona je objasnila da je CGO predložio i vezivanje glavnog pregovarača za kabinet premijera čime bi mu se, kako je navela, dalo na političkoj težini i efektivnosti, a ne bi se ni na koji način urušavala unutrašnja organizacija Vlade.

“Dobro je što je Vlada tu preporuku uzela u ozbiljno razmatranje i nadamo se da će je pretvoriti u konačnu odluku uprkos tome što je došla iz kritički orijentisanog dijela civilnog sektora”, rekla je Uljarević.

Ona je ukazala da je pored administracije u Podgorici, glavni pregovarač imao kancelariju u Briselu, koja je bila vezana za MEP, a smještena u Misiji Crne Gore pri EU kojom rukovodi ambasador iz Ministarstva vanjskih poslova.

„Mislim da je i to bilo nepotrebno, jer mandat čitave Misije Crne Gore pri EU je da bude u službi naših evropskih integracija a samim tim ona treba da bude podržavajuća za glavnog pregovarača u mjeri stvarnih a ne statusnih potreba“, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, nema nikakvih prepreka da glavni pregovorač, koji bi bio pri kabinetu premijera, uz vrlo mali broj ljudi sa stručnim kapacitetom i integritetom, i uz ono što je pripadajuća podrška Misije u Briselu, svoj posao radi na optimalan način.

„Naravno, pod uslovom da Vlada imenuje pregovarača koji će biti stručan, posvećen, sa integritetom i dokazanim učinkom, a bez partijskih bagaža koji bi mu ograničili potrebnu rezistentnost na partikularne interese i pozicioniranje samog procesa pregovora kao inkluzivnog, transparentnog i na javnom interesu zasnovanom“, naglasila je Uljarević.

Na pitanje da prokomentariše to što još nije imenovan novi glavni pregovarač, s obzirom da je država u sred pregovora sa EU, Uljarević je kazala da je mnogo neobičnosti karakteriše put Crne Gore ka EU.

Kako je navela, ni u jednoj državi članici EU ili onoj koja je u procesu pristupanja nije zabilježeno „da glavni pregovarač bude u takvom kršenju Ustava i niza zakona kao u Crnoj Gori“.

„To nije samo problem tog čovjeka, to je problem koji je svjesno produkovala Vlada pokleknuvši pod unutapartijskim balansiranjima i neutemeljenom a ogromnom ambicijom bivšeg ministra-glavnog pregovarača-ambasadora“, smatra Uljarević.

Ona je rekla da ništa u procesu evropskih integracija nije stalo zato što „renesansni Aleksandar Andrija Pejović ne sjedi na svojoj ministarsko-glavnopregovaračkoj-ambasadorskoj stolici“.

„Naprotiv, neke stvari koje je on sam blokirao su odblokirane“, dodala je Ulajrević.

Usporavanje na putu ka EU, prema njenim riječima, evidentno je već neko vrijeme uz vidljiv nedostatak entuzijazma unutar crnogorske administracije i zamor donosilaca odluka od unutrašnjih reformi pošto one neminovno vode urušavanju postojećih monopola moći.

“Ovoj vlasti je partijski interes ispred svakog javnog i braniće ga svim sredstvima, o čemu bjelodano svjedoči primjer nezakonite smjene nepodobnih članova Savjeta RTCG i stalnih pritisaka na javni servis koji bi trebao voditi, nakon objavljivanja Izvještaja EK, i smjeni postojećeg rukovodstva“, rekla je Ulajrević.

Ona je kazala i da je sve manje onih u Vladi na najvišim pozicijama koji suštinski razumiju složenost i ozbiljnost procesa evropskih integracija.

„Imenovanje novog pregovarača će zato ukazati da li je Vlada izabrala da i dalje simulira proces reformi, a samim tim i evropskih integracija, jer su za nas evropska posla suštinski domaća posla, ili se možda javlja svijest da je potrebno napraviti određene kvalitativne i radikalnije zahvate u tom pogledu“, zaključila je Uljarević.

Bonus video: