Vlada i NOVA dogovorili da se rezultati popisa objave do 15. jula

Danilović je istakao da se na rezultate popisa više ne može uticati nikakvom kampanjom, ali da se ne smiju dozvoliti zloupotrebe
0 komentar(a)
popis, Foto: Arhiva Vijesti
popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2011. 11:27h

Podaci sa popisa koji se tiču nacije, vjere i jezika biće objavljeni najkasnije do 15. jula, dogovorili su se premijer Igor Lukšić, čelnici Nove srpske demokratije Andrija Mandića i Goran Danilović, kao i direktorka Monstata Gordana Radojević. Na sastanku, koji su tražili Mandić i Danilović, dogovoreno je da se nadgleda brojanje podataka u Monstatu, koji se tiču identitetskih pitanja, kao i da oni budu objavljeni što prije.

Danilović je kazao da će proces unošenja i brojanja podataka nadgledati eksperti „prihvatljivi za sve strane“. On je kazao da popis mora biti transparentan i da se mora poštovati zakonska procedura.

„Radi se o veoma osjetljivom pitanju, zbog čega se ne smije dozvoliti nikakav prostor za eventualne zloupotrebe. Ako se dogovor poštuje mislim da ćemo imati relevantne podatke popisa sa velikim stepenom preciznosti koje će moći da koriste svi“, kazao je Danilović „Vijestima“.

U Monstatu su odlučili da nakon prikupljanja svih popisnica angažuju građane sa Biroa za zapošljavanje, koji će sabirati rezultate popisa stanovništva. Na takav potez ljudi iz Monstata su se odlučili kako bi onemogućili članovima partija da dođu u dodir sa osjetljivim podacima sa popisnica, prije svega onim o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku. Uslov za angažovanje na brojanju podataka iz popisnica biće da nijesu bili angažovani na popisu i u partijama.

Podsjećajući da su skoro svi građani već odgovorili na pitanja iz popisnice, Danilović je istakao da se na rezultate popisa više ne može uticati nikakvom kampanjom, ali da se ne smiju dozvoliti zloupotrebe.

Komentarišući tvrdnje Nove da će na popisu biti 35 odsto Srba, Lukšić je ranije juče rekao da su licitacijom sa rezultatima popisa neke političke partije pokazale da je za njih popis služio za politizaciju dnevnih aktivnosti. On je podsjetio da je opozicija uoči popisa tvrdila da se radi o statističkom, a ne političkom pitanju, ističući da su sada demantovali te tvrdnje.

“Sada su sami sebi uskočili u trbuh i vrlo grubo prekršili zakonsku proceduru kada je u pitanju organizacija popisa”, rekao je Lukšić, ističući da je Monstat pokazao da ima kapacitet da kvalitetno sprovede popis.

Bonus video: