Lukšić osudio polemiku Čarapićke i Uprave policije

Komentarišući polemiku vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić i uprave policije, Lukšić je rekao da ne odobrava javnu raspravu u odnosu na bilo čiji rad.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 15:02h

Premijer Igor Lukšić je kazao da od državnih organa očekuje jačanje međusobne komunikacije umjesto javnog prepucavanja. Komentarišući polemiku vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić i uprave policije, Lukšić je rekao da ne odobrava javnu raspravu u odnosu na bilo čiji rad. Čarapić je ranije kazala da bi policija mogla bolje da radi svoj posao u dijelu koji se odnosi na krivična djela korupcije, dok su iz Uprave policije odgovorili da takvi navodi nijesu tačni.

Lukšić je na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade rekao da Čarapićeva uživa njegovo povjerenje i da je spreman da se sastane sa njom i sasluša eventualne primjedbe.

Lukšić je na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade rekao da Čarapićeva uživa njegovo povjerenje i da je spreman da se sastane sa njom i sasluša eventualne primjedbe.

"Sve što se kaže, mislim da bi bilo neophodno da se prethodno provjeri u saradnji sa relevantnim institucijama. Ja mislim da je mnogo važnije da svi djelovi našeg sistema funkcionišu u skladu da sa onim što je njihov opis posla. Čini mi se da je mnogo važnije da u krugu onih ljudi koji su odgovorni raščistiti o čemu se radi i u kom konkretno slučaju neka institucija nije obavila svoj posao kako treba", rekao je Lukšić.

On je kazao da je spreman da sasluša Čarapićevu, ukoliko ona smatra da postoje problemi u komunikaciji sa upravom policije.Premijer je kazao da će od tužiteljke tražiti konkretne primjere u kojima policija nije odgovorila na adekvatan način i nije ponudila adekvatne informacije da bi tužilaštvo moglo da reaguje.

“Na osnovu toga ću ocjeniti dalje poteze. Ukoliko prepoznamo da bilo ko personalno može da bude opstrukcija u tom smislu onda to treba da se kaže i da tražimo odgovarajući odgovor", kazao je Lukšić, ističući da ga ne zabrinjava što tužilaštvu informacije dolaze iz civilnog sektora.

Upitan može li bez spoljnih uticaja voditi Vladu i samostalno donositi odluke, ako nije predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Lukšić je kazao da do sada nije osjećao nikakve pritiske. U statutu vladajuće stranke, kako je kazao, postoje odredbe prema kojima predsjednik vlade predlaže predsjedništvu stranke stav o pitanjima važnim za funkcionisanje Vlade.

Čini mi se da nema nikakvih ni statutarnih, a pogotovo ne suštinskih problema u funkcionisanju Vlade”, rekao je Lukšić.

“I ovih prvih 100 dana su pokazali da Vlada apsolutno autonomno funkcioniše i donosi odluke koje su prevashodno u cilju realizacije evropske i u cilju ekonomsko-socijalne agende. Čini mi se da je bez obzira na nominalni raspored nakon kongresa 21. maja to u potpunosti osigurano. Čini mi se da nema nikakvih ni statutarnih, a pogotovo ne suštinskih problema u funkcionisanju Vlade”, rekao je Lukšić.

Premijer je izbjegao da odgovori očekuje li da, zbog povezanosti sa slučajem “Zavala”, Svetozar Marović bude ponovo izabran za potpredsjednika stranke, ističući da je kongres DPS-a još u fazi pripreme i da se još ne znaju kandidati za stranačke čelnike. On je kazao da će se predsjedništvo stranke birati najširim konsenzusom.

“Prvo da vidimo ko je sve predložen i da svako pojedinačno odluči da li treba da prihvati kandidaturu ili ne. Dok ne vidimo ko su sve kanidati teško je o bilo kom slučaju govoriti”, rekao je premijer, izbjegavajući da odgovori očekuje li da na kongresu bude izabran za potporedsjednika DPS-a.

“To zavisi od partijskih tijela. Tek na osnovu njihovih predloga, o tome da li mene vide na nekoj od tih pozicija mogu da se izjasnim da li to želim ili ne”.

On je rekao da u poređenju sa drugim zemljama u Crnoj Gori postoji pad stope kriminaliteta, a da policija jako efikasno i ubjedljivo rješava brojna otvorena pitanja. Lukšić smatra da policija aktivno radi na rješavanju nerasvjetljenih ubistava iz perioda vladavine njegovog prethodnika.

Na pitanje kada će Vlada predložiti novog direktora Uprave policije, Lukšić je kazao da to treba da učini ministar unutrašnjih poslova.

Opozicija grubo prekršila pravila popisa

Komentarišući tvrdnje Nove srpske demeokratije (Nova) da će na popisu biti 35 odsto Srba, Lukšić je rekao da su licitacijom sa rezultatima popisa neke političke partije pokazale da je za njih popis služio za politizaciju dnevnih aktivnosti.

On je podsjetio da je opozicija uoči popisa tvrdila da se radi o statističkom a ne političkom pitanju, ističući da su sada demantovali te tvrdnje.

"Prije nekoliko mjeseci pozivali su vladu da primjenom evropskih strandarda obezbjedi slobodno izjašnjavanje građana. Mislim da su sada sami sebi uskočili u trbuh, i vrlo grubo prekršili zakonsku proceduru kada je u pitanju organizacija popisa”, rekao je Lukšić, ističući da je Monstat pokazao da ima kapacitet da kvalitetno sprovede popis.

Galerija

Bonus video: