Monstat: Podatke iz popisa niko ne može imati

Direktor Monstata je rekao da su tvrdnje da neko posjeduje podatke o popisu, potpuno van pameti i da ne zaslužuju pažnju.
89 pregleda 0 komentar(a)
popis, Foto: Ilustracija
popis, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 11.04.2011. 18:19h

U Crnoj Gori je do danas popisano 85 odsto jedinica popisa, saopštio je Rukovodilac Biroa za popis Radomir Đurović. On je na konferenciji za novinare kazao da proces popisa uglavnom teče u skladu sa Zakonom, metodologijom i uputstvima Zavoda za statistiku (Monstat). „Naše analize pokazuju da se popisivanje obavlja vrlo efikasno, čime su doprinijeli i građani objektivnom i evidento dobrom informacijom o samom procesu popisa“, kazao je Đurović. On je ponovio da će prvi rezultati popisa biti objavljeni 15. maja, i oni će sadržati ukupan broj osoba, domaćinstava i stanova. Đurović je naglasio da podatke o popisu može objaviti isključivo Monstat. „Ostali podaci objavljivaće se sukcesivno, shodno utvrđenom kalendaru koji je uradio Monstat“, rekao je on. Đurović je kazao da građani, kojima do 13. ili 14. aprila ne dođe popisivač, treba da se jave opštinskoj popisnoj Komisiji ili Monstatu koji će mu dati obrazloženje i objašnjenje kako da se popiše.

Obaveze komisije propisane metodologijom

Komentarišući najavu Nove srpske demokratije da će podnijeti krivičnu prijavu protiv direktora Monstata Gordane Đurović, zbog dopisa opštinskim komisijama kojim se zabranjuje članovima tih tijela da imaju uvid u pojedinačne upitnike, on je rekao da je taj dopis „samo prepisivanje obaveza iz metodologije“. Đurović je kazao da se u Zakonu ne mogu navesti sve pojedinačne obaveze, nego su one definisane metodologijom koja ima zakonsku snagu. „Obaveze opštinskih komisija su propisane metodologijom, i dopis koji je upućen komisijama je samo prepisivanje tih obaveza“, naveo je on. Prema njegovim riječima, Monstat ima obavezu da poslije određenog vremena uputi informaciju popisnim komisijama o aktivnostima koje predstoje, da bi sve proteklo kako je propisano. „I sam dopis su, vjerovatno, pojedini članovi komisija pogrešno protumačili. On je samo ponavljanje obaveza definisanih metodologijom i uputstvom Monstata“, rekao je Đurović. Đurović je kazao da nema rizika da će članovi komisija, koji su članovi političkih partija, zloupotrijebiti povjerljive podatke iz popisa. On je naglasio da popisna komisija i instruktor gledaju i sabiraju isključivo podatke sa kontrolnog lista na kojem se izvode prvi rezultati za popisni krug, i na kojem je dat samo broj osoba, stanova i domaćinstava. „Prema tome, ne može ni državni instruktor, ni komisija, ni bilo ko da ide u individualni upitnik“, tvrdi Đurović.

Kakva NOVA, kakvi bakrači

Upitan da prokomentariše izjavu Gorana Nikolića sa beogradskog Instituta za evropske studije da je broj Srba na aktulenom popisu stanovništva u Crnoj Gori porastao sa 32 na 35 odsto, pri čemu se pozvao na podatke koje je dostavila NOVA, Đurović je kazao da najradije ne bi to komentarisao. „Kao što sam rekao, Monstat je jedina institucija koja može da objavi rezultate. Svi ostali su proizvoljni, ili su rezultat neznanja, laika ili one koji hoće da zamute nešto“, pojasnio je on. Prema njegovim riječima, mnogi „prognozeri brkaju popis sa izborima“. „To su veoma neozbiljni podaci koji nemaju nikakvo utemeljenje u bilo kakvoj metodologiji ili procesu procjene“, smatra Đurović. Na pitanje da li je NOVA mogla da ima te podatke, zamjenik rukovodioca Biroa za popis Rajko Laković odgovorio je odrično. „Ne, sigurno, niti jedan podatak. To je van pameti, to pisanje ne zaslužuje pažnju uopšte. Kakva NOVA i kakvi bakrači“, kazao je Laković. Na pitanje da li je bilo problema sa popisom Roma u Kampu 1 i 2 na Koniku, koji su najavljivali da će bojkotovati popis, Đurović je kazao da problema nema. Monstat im je, kako je kazao, izašao u susret, tako da jedan broj pripadnika romske nacionalnosti rade kao popisivači.

Bonus video: