Više oficira dobilo sporove protiv Ministarstva odbrane, sudovi traže naplatu

Aktivni i penzionisani vojnici od Vlade su tražili isplatu dugovanja, što bi moglo izazvati finansijske probleme Ministarstvu i Vojsci
162 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 07:43h

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore mogli bi se suočiti sa finansijskim problemima, nakon što je Osnovni sud donio presude u korist aktivnih i penzionisanih vojnika koji su od Vlade tražili isplatu dugovanja.

Prema informacijama "Vijesti" sedam oficira je dobilo sudske procese protiv Ministarstva i Vojske, a Osnovni sud je presudio i u korist 48 vojnih penzionera koji su tražili usklađivanje penzija.

Već su pravosnažne presude za vojne penzionere, koji su tražili isplatu razlike nastale usklađivanjem dinara sa eurom, zbog čega su penzionisanim vojnicima isplaćene razlike od tri do sedam hiljada eura.

Nekoliko sagovornika iz Vojske Crne Gore "Vijestima" je potvrdilo da je više oficira dobilo sudske sporove protiv Ministarstva i Vojske, najavljujući da bi se sa takvim trendom moglo nastaviti. U Ministarstvu odbrane nijesu željeli da komentarišu tužbe zaposlenih, ističući da ne znaju ništa o odlukama suda.

"Nemamo takva saznanja. Svakako, ne komentarišemo sudske presude, one su obavezujući akt", kazali su u Ministarstvu.

Nove presude u korist vojnika?

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti", nakon što su bili zatrpani tužbama zaposlenih u Vojsci, sudije u osnovnim sudovima obratili su se Vrhovnom sudu tražeći da se ispita osnovanost njihovih zahtjeva.

Vrhovni sud im je nakon toga poslao mišljenje prema kojem su osnovane tužbe vojnika koji traže nadoknade za prekovremeni rad i razlike zbog usklađivanja plata sa eurom.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti", to bi moglo izazvati nove presude u korist zaposlenih.

Stotine pripadnika Vojske tužilo je početkom godine Ministarstvo odbrane zbog neusklađenih plata i neisplaćenih nadoknada za prekovremeni rad, tražeći da im Vlada plati dugovanja i preispita odluke o raspodjeli stanova.

Pripadnici Vojske uglavnom su tužili Ministarstvo zbog neisplaćenih nadoknada za prekovremeni rad, ali i zbog namjere kabineta ministra Bora Vučinića da im novim izmjenama Zakona o vojsci ukine sljedovanja za dodatni rad.

Izmjenama zakona, usvojenim krajem godine u Skupštini Crne Gore, predviđeno je da se, umjesto nadoknade za prekovremeni rad, zaposlenima isplaćuje tzv. "vojni dodatak".

Hitni sastanci sa ministrom

U Sinidikalnoj organizaciji Vojske Crne Gore (SOVCG) zbog toga su pred Ustavnim sudom tražili ukidanje spornih dopuna zakona, ističući da su one suprotne Zakonu o radu i opštem kolektivnom ugovoru.

Zbog toga je ministar odbrane organizovao hitne sastanke u Mornarici, kasarni u Danilovgradu i aerodromu u Golubovcima kritikujući vojne starješine što ga nijesu informisali da se spremaju masovne tužbe.

Ministar se kasnije u javnosti pravdao da je povod za podnošenje tužbi uglavnom primjena propisa i dokumenata koji potiču iz perioda postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Načelnik Generalštaba Dragan Samardžić tada je kritikovao kolege koje su podnijele tužbe, ističući da pripadnicima Vojske plata nije smanjivana nakon sticanja državne nezavisnosti.

Njihov zahtjev sudu za nadoknadu zbog kursne razlike, kako je tada izjavio, nespojiv je sa kodeksom vojne etike.

On je kolegama zamjerio što pravdu nijesu tražili u skladu sa osnovnim vojničkim redom i nadležnim putem.

Bonus video: