Smijenjen instruktor iz Nove, precrtao Kosovo na popisnici

Vujošević je na popisnom listiću precrtao riječ Kosovo i dopisao Srbija. To je uradio kada mu je jedan od ispitanika naveo da je 1999. doselio iz države Kosovo
75 pregleda 0 komentar(a)
popis, Foto: Arhiva Vijesti
popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.04.2011. 07:36h

Predsjednik barskog odbora Nove srpske demokratije (Nova) i član opštinske popisne komisije Aleksandar Rakočević optužio je službenike Monstata u Baru da su mimo zakona otpustili instruktora Sava Vujoševića.

Vujošević, koji je odbornik Nove u Baru, smijenjen je nakon što je na popisnom listiću precrtao riječ Kosovo i dopisao Srbija.

Takvu intervenciju je napravio kada mu je jedan od ispitanika naveo da je 1999. doselio iz države Kosovo.

"To sam uradio jer je tada Kosovo bilo autonomna pokrajina Srbije, a mislim da je to i danas. Rekao sam da bih to ponovo učinio i da sam spreman da odgovaram zbog toga. Ubrzo su me pozvali državni instruktori, obavijestili me da sam razriješen dužnosti i zatražili da im odmah donesem materijal. Tragikomično je da me razrješavaju bez ikakvog obrazloženja oni koji me nijesu ni postavili na tu dužnost", kazao je Vujošević.

Bez razmatranja popisne komisije

Rakočević je ukazao da je popisna komisija u Baru dobila samo izvještaj o Vujoševićevom razrješenju iako se u metodologiji za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa navodi da komisija po nalogu državnih instruktora vrši zamjenu instruktora i popisivača.

Ističući da i u dopisu direktorice Monstata od 7. aprila piše da državni instruktor predlaže smjenu popisivača i instruktora, on je naveo da su državni instruktori bili u obavezi da predlog za razrješenje dostave popisnoj komisiji na razmatranje.

"Bahato ponašanje jedne državne instruktorke postaje nepodnošljivo ne samo članovima komisije, nego i sve većem broju popisivača i instruktora. Odgovorno tvrdim da nijedan popisivač, instruktor ili član komisije nije zaslužio ovakvu kaznu koja je Baranima od Monstata stigla iz Podgorice", rekao je Rakočević.

On smatra da, na osnovu problema koji su se do sada dešavali oko popisa, Monstat nije dorastao ovakvom projektu iako je imao na raspolaganju svu pomoć Eurostata.

Direktorica Monstata Gordana Radojević nije odgovorala na telefonske pozive.

Bonus video: