Guberinić sa DPS-om glasao za crnogorski jezik

Guberinić je “Vijestima” rekao da je glasao za tekst poslovnika, shodno odluci stranke, da glasa suprotno od izjašnjavanja SDP-a
150 pregleda 0 komentar(a)
Guberinić i Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Guberinić i Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.04.2011. 07:15h

Predstavnik Narodne stranke (NS) Slaviša Gubernić u komisiji za izradu predloga novog poslovnika o radu Skupštine glavnog grada je zajedno sa kolegama iz DPS-a podržao rješenje kojim je predvođeno da se tekst na odborničkoj legitimaciji “ispisuje crnogorskim jezikom”, uprkos tome što je ranije tvrdio da je glasajući za Statut Glavnog grada onemogućio uvođenje crnogorskoj jezika u podgorički parlament.

"Na zahtjev odbornika, legitimacija se, osim na crnogorskom, ispisuje i na jeziku i pismu koji je u službenoj upotrebi", dodaje su u članu 52 Predloga novog poslovnika.

Komisija je do sada održala tri sastanka, a Guberinić nije prisustvovao nijednom od njih. Oko glavnih detalja toga teksta već je postojala načelna saglasnost unutar komisije, ali su predstavnici opozicije i SDP-a tražili da se glasanje o konačnom tekstu odloži kako bi sa njim upoznali svoje klubove, što su predstavnici DPS-a odbacili i sa Guberinićem izglasali konačan predlog.

Prema informacijama “Vijesti”, po završetku glasanja odbornik SDP-a Đorđe Suhih pitao je Guberinića da li zna da u članu 52 piše da će imati odborničku legimitmaciju na crnogorskom jeziku, što je izazvalo opšti smijeh , a Guberinić se počeo jadati opozicionim kolegama kako je njegovom lideru Predragu Popoviću oduzeto crnogorsko državljanstvo.

Glasao suprotno od izjašnjavanja SDP-a

Guberinić je “Vijestima” rekao da je glasao za tekst poslovnika, shodno odluci stranke, da glasa suprotno od izjašnjavanja SDP-a.

Odbornik NS-a je podvukao da je upotreba jezika i pisma već uređena Statutom Glavnog grada, kao višim pravnim aktom, najavljući da će njegova odbornička legitmacija, shodno rješenju iz predloga, biti ispisana na srpskom jeziku i ćirilicom.

Odbornik NS-a optužio je SDP, odnosno mržnju te stranke prema NS, da je “Vijestima” dostavila informacije sa sastanka komisije. Motiv te laži, kazao je on, leži u članu 22 novog poslovnika kojim je spriječena dosadašnja destrukcija u radu Skupštine glavnog grada.

On je podsjetio da su Suhih i Raško Konjević prema važećem poslovniku jednostavno mogli da napuste predsjedavanje sjednicom i time prekinu rad Skupštine, što ubuduće neće moći.

U članu 22 predloga poslovnika, koji je Gubernić dostavio “Vijestima” navodi se: “U slučaju odsutnosti ili spriječenosti, predsjednik Skupštine je dužan da odredi odbornika koji će predsjedavati Skupštinom.

Ukoliko predsjednik Skupštine nije u mogućnosti da odredi odbornika koji će predsjedavati, sjednicom predsjedava odbornik iz partije, odnosno koalicije koja ima najveći broj odbornika u Skupštini, koga odredi klub te partije, odnosno koalicije”.

Predstavnici NVO mogu na sjednice

Predsjednica Komisije za izradu novog poslovnika Slavka Maraš izjavila je da je Komisija je imala zadatak i da obezbijedi učešće što većeg broja predstavnika NVO sektora prilikom rasprava po pojedinim tačkama dnevnog reda.

“Prihvaćen je predlog odbornice PzP-a Branke Bošnjak da u toku jedne sjednice mogu učestvovati predstavnici najviše tri nevladine organizacije, a koji će, u zavisnosti za koje se prijave, po jednoj tački moći najviše pet minuta da polemišu”, kazala je Maraš.

Bonus video: