Svi zajedno do Evrope

“Novi izazovi koji se nalaze pred Crnom Gorom zahtijevaju nove pristupe, metode rada, konpromise i društveni konsenzus”, rekao je Roćen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 11:36h

Proces evropskih integracija je u vlasništvu čitavog crnogorskog društva, a ne samo vlade iako je na njoj najveća odgovornost, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

On je, na otvaranju Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore, rekao da je svjestan da sve zahtjevnije ciljeve Crne Gora može ostvariti samo ako na tom poslu okupi sve segmente društva.

“Novi izazovi koji se nalaze pred Crnom Gorom zahtijevaju nove pristupe, metode rada, konpromise i društveni konsenzus”, rekao je Roćen.

“Novi izazovi koji se nalaze pred Crnom Gorom zahtijevaju nove pristupe, metode rada, konpromise i društveni konsenzus”, rekao je Roćen.

Cilj projekta Nacionalne konvencije, tvrdi ministar, nije da se nadmudrujemo i da otvorimo još jednu tribinu za političke borbe, “već da zajednički utvrđujemo najbolju politiku za ostvarenje strateških nacionalnih interesa Crne Gore na njenom evropskom putu.

On očekuje da će se kroz projekat regrutovati eksperti koji će biti uključeni u pristupne pregovore Crne Gore sa EU.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić smatra da Crna Gora ima snage da pokaže novi kvalitet u procesu evropskih integracija.

“Crna Gora ima samopouzdanje da taj zadatak može ispuniti i to brže od drugih. Naravno, vrijeme nije glavna mjera našeg uspjeha, već je to način na koji ćemo proći taj put i kakvi ćemo biti kada postanemo ravnopravan dio evropske porodice naroda”, kazao je Krivokapić.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova u Vladi Slovačke, Milan Ježovica, kazao je da je projekat Nacionalne konvencije predstavlja otvorenu platformu za sve koji žele da se uključe u proces i da je on u njegovoj zemlji dao rezultate.

“Ovaj model nam je pomogao da se počnemo kredibilnu raspravu unutar društva o budućem članstvu u EU”, naveo je on.

Očekuje da će taj projekat pomoći i evropskom putu Crne Gore, posebno u smislu podizanja svijesti javnosti šta treba da se promijeni u društvu kako bi država postala članica EU

Očekuje da će taj projekat pomoći i evropskom putu Crne Gore, posebno u smislu podizanja svijesti javnosti šta treba da se promijeni u društvu kako bi država postala članica EU: “Nije samo Vlada Crne Gore ta koje pristupa EU, već čitavo društvo”.

Direktor Slovačke asocijacije za vanjsku politiku Aleksandar Duleba ukazao je na ključne prioritete neophodne da bi projekat uspio. Potreban je širok politički konsenzus, kompleksnu stvar kao što je EU pojednostaviti, projekat Nacionalne konvencije postaviti kao otvorenu platformu gdje će postojati partnerstvo između vlade i NVO sektora. Duleba je ukazao i na to da je potrebna “mobilizacija mozgova”, odnosno da treba uključiti mnogo pamretnih i stručnih ljudi koji nijesu u politici.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori (EpuCG) Momčilo Radulović objasnio je da u okviru Nacionalne konvencije postoje četiri grupe koje će se baviti vladavinom prava, reformom javne administracije, vladom i civilnim društvom kao i EU fondovima i jačanjem konkurentne ekonomske pozicije Crne Gore.

Projekat Nacionalne konvencije realizuje EPuCG i Slovačka asocijacija za spoljnu politiku, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Slovačke i SLOVAKAID-a i učešće Vlade i Skupštine Crne Gore.

Bonus video: