Luksemburg moli Crnogorce da glasaju

U gradu Kajl, u Luksemburgu, počela je kampanja za upisivanje crnogorskih iseljenika u tamošnji birački spisak, kako bi imali pravo glasa na lokalnim izborima.
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 14:22h

U gradu Kajl, u Luksemburgu, počela je kampanja za upisivanje crnogorskih iseljenika u tamošnji birački spisak, kako bi imali pravo glasa na lokalnim izborima 9. oktobra.

U Luksembugru je na privremenom radu oko 10.000 crnogorskih državljana.

Prema riječima Beranca, Munira Ramdedovića, predsjednika Udruženja “Luksemburg–Montenegro’’, projekat posvećen integraciji stranaca odvija se uz pomoć Vlade Luksemburga, a cilj je da se crnogorski državljani u jednoj od najbogatijih članica EU upišu u biračke spiskove boravišnih komuna do 14. jula, čime stiču pravo da glasaju i da budu kandidovani.

Pravo na upis, prema riječima Ramdedovića, imaju stranci koji su proveli najmanje pet godina u Luksemburgu. Ramdedović dodaje da sticanje prava glasa u Luksemburgu ne znači gubljenje tog prava u matičnoj državi. On je član Demokratske partije u Luksemburgu.

O važnosti integracije imigranata na tribini su govorili Žan Loren, gradonačelnik Kajla i Franko Bariolozi, predsjednik Saveza svih udruženja stranaca, koji okuplja između 150 i 160 raznih nacionalnosti.

U vrijeme održavanja tribine u Luksemburgu se paralelno odvijao i Festival emigracije, na kojem je bio Ivan Milić iz Ministarstva vanjskih poslova, od koga su predstavnici dijaspore zatražili otvaranja diplomatsko-konzularnog predstavništva u Luksemburgu, izvođenje nastave na crnogorskom jeziku, bolje avio i druge veze sa Crnom Gorom...

U Luksemburgu, koji ima oko 450.000 stanovnika, 350.000 je zaposleno. Oko 60.000 Francuza, svakog dana dolazi u Luksemburg na posao.

Bonus video: