Kantrimen: Znam za Brana Mićunovića

“Iznad svega, najvažanije reforme su u sferi vladavine prava. To mora biti glavni prioritet ove Vlade”, naglasio je Kantrimen.
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 07:15h

Svaki građanin ima pravo da očekuje od svoje Vlade da će administracija biti čista, da novac od poreza koji plaćaju svi građani neće završiti u džepovima političara i da ih Vlada zaštiti od kriminalnih aktivnosti, poručio je pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen.

Nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima prošle subote, Kantrimen je, u intervjuu “Vijestima”, kazao da je to lako reći, ali da to zahtijeva snažnu strukturu nezavisne policije, pravosuđa i administracije koja može adekvatno i transparentno kontrolisati budžet.

“To je veliki posao za sva nova društva, ali radimo sa Vladom Crne Gore u svim ovim oblastima”, naglasio je američki zvaničnik, najavljujući da će, kako je Crna Gora postala kandidat za članstvo u EU, pomoć SAD postepeno biti manja, ali da prioritet Amerike, posebno u sferi vladavine prava, ostaje da obezbijedi tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta Crne Gore.

“Iznad svega, najvažanije reforme su u sferi vladavine prava. To mora biti glavni prioritet ove Vlade”, naglasio je Kantrimen.

• Da li vjerujete da Vlada Crne Gore može uspostaviti istinsku vladavinu prava? Pitam Vas ovo zbog uvjerenja dijela javnosti da Vlada nema političke volje da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije?

- Vjerujem da Crna Gora, kao i svi njeni susjedi, ima potencijal da uspije. Perfekciju još ni SAD nijesu dostigle. Što se tiče političke volje, krucijalno je za Vladu da pokaže političku volju i u onome što priča i u onome što radi. Ne samo da govori što su ciljevi, nego da obezbijedi finansije za institucije koje pripadaju narodu – policiju, pravosuđe i sve što ide uz njih.

Prije samo sedam godina hrvatska Vlada je odlučila da će učiniti sve da se pridruži EU i prepoznali su na početku da je najteži dio vladavina prava i počeli odmah da rade na tome. Danas su na vratima EU i dalje je najteže da ispune uslove iz te oblasti. Crna Gora je na istom mjestu na kojem je Hrvatska bila – Vlada, podržana građanima, sada mora da donese odluku da je to glavni prioritet. Čak i strateška odluka donesena sada, zahtijevaće godine da se ispune standardi EU. Politička volja takođe mora da dođe od građana. To mora biti jasan zahtjev, izražen demokratski i validan za sve članice Vlade i sve partije.

• Pomenuli ste Hrvatsku. Njen bivši premijer je u zatvoru sada, a ovdje mnogi vjeruju u povezanost naših najviših zvaničnika sa organizovanim kriminalom. Znate li nešto o tome, jeste li to ikada provjeravali?

- Obično ne komenatrišem optužbe. Svaka optužba potkrijepljena dokazima mora biti istražena od policije i suda. To očekujemo od Crne Gore i svake druge države.

• Vlada SAD je podržala formiranje Združenog istražnog tima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Da li ste zadovoljni tim timom?

- Zadovoljni smo što je taj tim osnovan i što ima jasan mandat. Sljedeće želimo da vidimo definisanje jasnih prioriteta, istraživanje pravih slučajeva i rezultate.• Da li ste zadovoljni sa aktivnostima policije Crne Gore tokom operacije „Balkanski ratnik“?

- Zainteresovani smo za stalnu saradnju SAD i Crne Gore i drugih država ovog regiona u borbi protiv trgovine drogom, oružjem i ljudima. Suštinski je važno da razumijemo da je borba protiv kriminala zajednička odgovornost i nadam se da će to voditi hapšenju ljudi koji su odgovorni za te kriminalne radnje.

• Da li znate gdje je Darko Šarić?

- Ne.

• Znate li ko je Brano Mićunović?

- Znam za to ime, znam da je on jedan od onih koji je optužen da je navodno povezan sa kriminalnim aktivnostima.

• Znate li ko je Brano Mićunović? - Znam za to ime, znam da je on jedan od onih koji je optužen da je navodno povezan sa kriminalnim aktivnostima.

• Da li znate za njegove veze sa nekim zvaničnicima vlasti?

- Znam za optužbe da postoje takve veze.

• Da li ste ih ikada provjerili?

- Standard je isti, bez obzira o kojim navodima se radi. Ako postoje dokazi to mora biti istraženo, nema veze o kojim imenima se radi.

• Kako možete očekivati da crnogorska policija provjerava nešto tako ako se radi o vezama nekih najviših crnogorskih funkcionera sa tom osobom?

- Pitate me hipotetičko pitanje. Vi smatrate da postoje takve veze, ja ne pretpostavljam da postoje ni da ne postoje. Očekujem da oni koji sprovode zakon u Crnoj Gori imaju organizacionu sposobnost da se nose i sa najosjetljivijim istragama. Upravo zato i dajemo podršku Združenom istražnom timu. Mislim da je crnogorska vlast uradila dobru stvar uspostavljanjem ovog tima uz našu pomoć i mi želimo da vidimo da on radi na najvećim slučajevima kriminala.

• U jednoj od depeša, koje je objavio Vikiliks, diplomata SAD je naveo da je Makedonija dužna da uhapsi makar tri visoka zvaničnika da bi se kvalifikovala za članstvo u NATO. Da li to važi i za Crnu Goru?

- Nijesam vidio taj izvještaj. Mi nikada nijesmo rekli da su izvještaji o kojima govorite naša depeša ili nije. Ne znam da je iko u NATO postavio kao standard neki minimalan broj hapšenja za ulazak u Alijansu.

• Što mislite o novom crnogorskom premijeru?

- Mislim da je impresivan i da je imao snažan start u prvih 100 dana.

• Što mislite o novom crnogorskom premijeru? - Mislim da je impresivan i da je imao snažan start u prvih 100 dana.

• Mislite li da će on imati autonomiju u odnosu na Đukanovića?

- On je premijer i mislim da je pokazao da je sposoban da donosi odluke za Crnu Goru.

• Što mislite o Đukanoviću?

- On je očigledno važna politička i istorijska ličnost za Crnu Goru, niko to ne može osporiti. Ne pratim dnevno dešavanja ovdje da bih mogao da kažem koliki je njegov uticaj.

• Da li ste ikada tražili od Đukanovića, direktno ili indirektno, da se povuče sa mjesta premijera?

- Ne, to nije prikladno da radimo sa demokratskom i prijateljskom zemljom.

• A kako gledate na političare koji su istovremeno i biznismeni?

- Ne znam detalje, ali svako ko je izabran i kome je dato povjerenje građana mora ozbiljno da nosi tu odgovornost. Mora jasno razdvojiti svoje ekonomske interese od interesa građana. To je minimalna obaveza.

Svako ko je izabran i kome je dato povjerenje građana mora ozbiljno da nosi tu odgovornost. Mora jasno razdvojiti svoje ekonomske interese od interesa građana. To je minimalna obaveza.

• Da li to što su opozicione partije za sada dominantno protiv ulaska u NATO može biti prepreka za njih da sarađuju sa SAD i da se kvalifikuju da preuzmu vlast u Crnoj Gori?

- Prvo želim da kažem da je put ka NATO-u snažan podsticaj za sveukupne reforme. To želimo da vidimo u Crnoj Gori i ostatku regiona. Crna Gora je dobra za NATO, bez obzira što je manja nego većina članica NATO-a, zato što donosi pravi vojni profesionalizam u Alijansu i volju da doprinosi Alijansi.

Crna Gora i NATO su dobar spoj, a na građanima je da donesu odluku. Za partije je dobro da sada raspravljaju o tome i izučavaju to pitanje, kako bi donijele odluku koja je u interesu Crne Gore, a ne pojedine partije ili neke druge zemlje. Ali to pitanje neće otežati odnose sa SAD, naši odnosi sa Crnom Gorom su široki i sadrže mnogo više od jednog pitanja, kao što je članstvo u NATO.

Bonus video: