Rastoder: Presuda za deportaciju je šamar pravdi

Rastoder smatra da je u osnovi svega još vitalna svijest koja bi najradije da se sve što je bilo i što se dešavalo jednostavno prekrije velom zaborava.
61 pregleda 0 komentar(a)
rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.04.2011. 15:26h

Oslobađajuća presuda optuženima za deportaciju jedna je od najtežih podvala Crnoj Gori, pravdi i svim demokratskim i civilizacijskim stremljenjima, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije, Rifat Rastoder.

On smatra da je, ne upuštajući se u procjenu bilo čije pojedinačne krivice i ne dovodeći u pitanje osnovni princip pravde o nevinosti do dokazivanja krivice, što se tiče presude i ukupnog ishoda procesa o nesumnjivom zločinu deportacije i kasnije likvidacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, riječ o jednom od najtežih šamara pravdi.

"Ili bolje reći podvala i Crnoj Gori, pravdi, i svim demokratskim i civilizacijskim stremljenima", rekao je Rastoder.

On smatra da je teško je reći čiji bi udio u odgovornosti za ovakav ishod procesa mogao biti veći.

Ko će nadoknaditi štetu

"Suda, koji na veoma diskutabilan način tumači i sam pojam ratnog zločina, poziva se na vlast i entitet (Republika Srpska) koja u periodu dešavanja deportacija nije ni postojao", kazao je on.

Rastoder je ukazao da je od 5. aprila 1992. godine postojala međunarodno priznata BiH i u njoj vojne snage novoformirane SRJ, kao i paravojne formacije bosanskih Srba i, kako je rekao, ostale „braće“.

Prema njegovim riječima, teško je pouzdano reći kojim od navedenih grupacija su bile naklonjenije ondašnje policijske formacije Crne Gore i Srbije.

"Ali se zna da su zdušno participirale u svim dešavanjima. Kako tek cijeniti ulogu tužilaštva kojem tako olako padaju zaredom veoma delikatne optužnice. Ko će, i čime sve, nadoknađivati štetete od takvih optužnica", upitao je Rastoder.

On je ocijenio da je oslobađujućim presudama u procesima za Bukovicu i deportacije poslata, zabrinjavajuće loša poruka i multinacionalnoj Crnoj Gori i međunarodnoj zajednici.

"Nadati se jedino da zaista ima još vremena za suočavanje i afirmaciju činjenica", rekao je on.

Hoće da vjeruje

Rastoder smatra da je u osnovi svega još vitalna svijest koja bi najradije da se sve što je bilo i što se dešavalo jednostavno prekrije velom zaborava ili, kako je naveo, bar ljudskog zamora od besmisleno dugih i okašnjelih procesa.

"Na stranu što sve nedvosmisleno govori da smo još isuviše daleko od pravih i kompetentnih institucija, tužilaštva i sudstva pogotovu", rekao je Rastoder.

On je rekao da bi bio grijeh zaboraviti na svojevremeno pucanje na kombi sa radnicima ŠIK-a „Velimir Jakić“ i ranjavanje više osoba.

"Pa svirepo ubistvo porodice iz Bosne i Hercegovine Klapuh, pa torturu, hapšenja, premlaćivanja i progone Bošnjaka, ondašnjih Muslimana, iz Crne Gore, pa otmicu putnika iz voza Beograd – Bar", ukazao je on.

Rastoder smatra da je višegodišjna inicijativa za konstituisanje posebnog istražno-dokumentacionog centra za prikupljanje i afirmaciju činjenica o svim dešavanjima sa elementima zločina na bilo koji način vezanim za Crnu Goru, prilika da se potvrdi stvarna spremnost za suočavanje sa makar onim dijelom prošlosti koji je balast u aktuelnim unutrašnjim i spoljnopolitičkim procesima.

"I ako dosadašnji odnos prema ovoj inicijativi ne daje osnova za optimizam, hoću da vjerujem da Crna Gora za to ima snage", rekao je Rastoder.

Bonus video: