Nekoliko desetina ljudi na fejsbuk protestu u Podgorici

Na protestu u srijedu zatražene su ostavke premijera Igora Lukšića i vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić i direktora Uprave policije, Veselina Veljovića.
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2011. 11:38h

Na fejsbuk prostestu ispred zgrade Vlade okupilo se nekoliko desetina ljudi, pod sloganom “Uličnim protestima protiv mafije”.

Oni su poručili su da ih direktor policije Veselin Veljović neće zašplašiti prijavama i da će istrajati u protestima.

“Ne plašimo ni njega,(Veljovića) ni njegove pretorijanske garde, ni kriminalne organizacije, niti nejgovih prijava. Mi ćemo više izdražati nego što će oni imati papira da pišu prijave”, rekao je Robert Velašević, jedan od organizatora protesta.

Policija je zbog organizovanja protesta podnijela prekršajnu prijavu protiv predstavnika Velaševića .

On je za kraj sljedeće sedmice najavio nove proteste ističući da na njima očekuje više slobodnih profesora univerziteta, slinidikalne lidere “ako ne sarađuju sa mafijom” i opozicione političare koji su protiv organizovanog kriminala.

Tada će biti jasno, kako je reko Velašević, ko je sa njima, a ko radi za mafiju.

Okupljenim građanima, kojih je bilo nekoliko desetina, obratio se i otpušteni policajac Goran Popović.

“Smiješni ste gospodine Veljoviću ako mislite da ćete prijavom protiv Roberta Velaševića uspjeti da disciplinujete građane Crne Gore i da u njima ugušite slobodarski duh”, rekao je Popović.

On je pozvao Veljovića da podnese ostavku jer je, kako je rekao, nemoćan da se bori sa organizovanim krimilanom, a policajce da se pridruže prostestu slobodnih građana.

“Pozivam moje kolege policajce da se prudruže slobodnim građanima, a ne da za ponižavajućih 300 eura slušaju naređenja korumpiranih skotova i hulja iz vrha policije koji slažu milione eura na svojim računima”, poručio je Popović.

Profesor Milan Popović je rekao da crnogorsku neveselu zbilju čine “četiri jahača apokalipse”.

“To su konflikt interesa, kartelizovana ekonomija, sistemska korupcijai organizovani kriminal. Zatim i četiri velike nesreće koje ovi jahači donose, a to su enormno siromaštvo, dvadeset godina nesmjenjive vlasti, zarobljenu državu i nekažnjene ratne i poratne zločine .... diskriminaciju, šikanu i progon svih koji se ne saginju i ne ljube lance”, kazao je Popović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Filip Kovačević, rekao je novinarima da svojim prisustvom zastupa principe solidarnosti, odgovornosti i akcije “jer je to potrebno Crnoj Gori”.

“Imamo političare koji su nesolidarni sa građanima i koji ne mogu da proizvedu akciju koja bi mogla da dovede do kvalitetne promjene u Crnoj Gori”, kazao je on, objašnjavajući da Crna Gora nema demokratsku tradiciju i da zato promjene idu teško i sporo.

I u Zagrebu održan do sada najmalobrojniji antivladin protest

U Zagrebu je večeras održan najmalobrojniji i najkraći antivladin protest organizovan preko društvene mreže Fejsbuk na kojem je učestvovalo oko 100 demonstranata.

Među njima su bili i predstavnici pokreta "Stop progonu hrvatskih branitelja". Protestna šetnja centralnim gradskim ulicama trajala je samo sat vremena bez uobičajenog skandiranja antivladinih parola.

Jedan od inicijatora "fejsbuk" protesta Ivan Pernar izjavio je novinarima da su na protestima dobrodošli svi bez obzira na političko i drugo opredjeljenje, jer je zajednički cilj svih rušenje vlade odgovorivši tako na jučerašnji antivladin protest dijela "fejsbukovaca" koji su podržali sindikati.

Uoči tog protesta organizatori su se ogradili od antievropskih i desničarskih parola, kao i od Pernara za kojeg tvrde da želi samopromociju.

Slični skupovi s malim brojem učesnika održani su večeras i u Splitu, Puli i Rijeci.

Antivladini protesti na kojima se traži smjena vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora počeli su krajem februara, a najmasovniji su bili oni u Zagrebu gdje se najviše okupilo oko 10.000 građana.

Galerija

Bonus video: