Zukorlić i Cerić pišu pisma Bošnjacima uoči popisa

Nedostatak nacionalne države sve Bošnjake čini obaveznim da se skupe oko svoje nacije, vjere i jezika, napisali su Cerić i Zukorlić
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 07:02h

Dan uoči početka popisa stanovništva, oglasili su se vjerski poglavari - Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vjernike da upišu da su pravoslavci i da se bez straha, predrasuda i ideološke opterećenosti izjasne o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti, dok su Mustafa Cerić, reis Islamske zajednice BiH i Muamer Zukorlić, muftija sandžački, pozvali pripadnike bošnjačkog naroda da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci, da im vjera bude islamska, a jezik bosanski.

U pismu koje je juče dijeljeno u Rožajama, Cerić i Zukorlić ističu da nedostatak nacionalne države koja bi štitila svoj bošnjački narod sve Bošnjake čini obaveznim da se skupe oko svoje nacije, vjere i jezika.

“Uzvišeni gospodar učinio je ljude pripadnicima nacija da bi se upoznavali, da bi druge upoznali i drugima se predstavili, nužno je prethodno sebe prepoznati, a to znači biti svjestan svog nacionalnog identiteta...

Popis stanovništva istorijska je, a možda i posljednja prilika da se na civilizovan način ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta. Zato pripadnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori odlučno upišite, nacionalnost – Bošnjak, vjera – islam, jezik – bosanski”, stoji u pismu Cerića i Zukorlića.

Mitropolija crnogorsko-primorska posebno sugeriše pravoslavnim vjernicima da u rubrici vjeroispovijest pišu – pravoslavna.

“Bilo da se pišu neodređeno kao 'vjernik', kako nažalost sugerišu pojedini instruktori Monstata, ili sa nekim nacionalnim ili bilo kakvim drugim dodatkom, kako sugerišu neki političari, biće svsrtani u 'druge religiozne grupe' i time lišeni iskazivanja svog stvarnog vjerskog identiteta”, smatraju u Mitropoliji.

Albanska alternativa smatra da Albancima ne treba nikakav poziv na koji način da se izjasne.

Bonus video: