SDP prošle godine zaradila više od pola miliona eura

Na osnovu finansijskoj izvještaja za prošlu godinu ne može se utvrditi koliko je SDP dobio iz državnog i opštinskih budžeta, a koliko je prihodovao od donacija ili članarina
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 07:05h

Socijaldemokratska partija (SDP) prihodovala je prošle godine iz budžeta, dotacija i donacija 566,3 hiljade eura, što je za oko 98.000 više nego 2009, od čega je najviše, oko 172.000 eura, potrošila na smještaj, ishranu i troškove prevoza za službena putovanja.

Socijaldemokrate su 2010. godine na reklamu i propagandu utrošile 90,5 hiljada, dok su za 11 zaposlenih izdvojili oko 81 hiljadu eura, neznatno više nego 2009, piše u finansijskom izvještaju te partije za prošlu godinu.

Za gorivo i energiju SDP je prijavio trošak od 35,4 hiljade eura, pod stavkom "transportni i troškovi usluga održavanja" upisali su 56,3 hiljade, dok ih je zakup koštao 25,4 hiljade eura. Troškovi neproizvodnih usluga i reprezentacija iznosili su 27,7 hiljada eura.

Prema podacima Uprave za nekretnine, SDP u svom posjedu ima samo sobu-mansardu od 25 metara kvadratnih u potkrovlju objekta koji se nalazi na Trgu crnogorske brigade u Rožajama, ali ne postoji podaci da od toga ima bilo kakav prihod.

Na osnovu finansijskoj izvještaja za prošlu godinu ne može se utvrditi koliko je SDP dobio iz državnog i opštinskih budžeta, a koliko je prihodovao od donacija ili članarina.

Izvještaji stranaka više skrivaju nego što otkrivaju

Partije dostavljaju svoje finansijske izvještaje Državnoj izbornoj komisiji (DIK) na obrascima namijenjenim nevladinim organizacijama jer za političke organizacije takvi formulari nijesu propisani zakonom.

Da DPS ne bude u gubitku prošle godine zbog gubitka tog prihoda, pobrinuli su se nepoznati donatori koji su na račun te partije uplatili 815.000 eura

DPS je tako prijavio da je prošle godine od članarina zaradio 49 hiljada eura, dok je od izdavanja poslovnih prostora zaradio 156 hiljada, što je za oko pola miliona manje nego 2009. godine kada su rentirali Vladi zgradu u Ulici Jovana Tomaševića u Podgorici koja je u međuvremenu uknjižena kao državna imovina.

Da DPS ne bude u gubitku prošle godine zbog gubitka tog prihoda, kako se može vidjeti iz izvještaja, pobrinuli su se nepoznati donatori koji su na račun te partije uplatili 815.000 eura.

Pomoć donatora 2009. godine iznosila je 171.000 eura. Vladajuća partija, za razliku od manjeg partnera, je u izvještaju DIK navela koliko prihoduje iz opštinskih budžeta na osnovu broja odborničkih mandata.

Osim DPS-a i SDP-a finansijski izvještaj za prošlu godinu DIK-u je dostavila i NS. Zakonski rok do kada stranke moraju dostaviti izvještaje je 31. mart.

Bonus video: