PzP traži od Duška Markovića da uvede prinudnu upravu u Budvi

Neko mora reći koliki su naši dugovi, prema kome, koliki su realni i koji prihodi, i konačno napraviti plan izlaska iz, malo je reći, krize opštine...
66 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.03.2011. 10:50h

Budvanski Pokret za promjene pozvao je ministra pravde Duška Markovića da uvede prinudnu upravu u Opštini, kako bi se spriječilo dalje finanijsko propadanje jedne od nekada najbogatijih primorskih opština.

"Budvanska praksa, koju Vlada toleriše niz godina unazad, je da su svi v.d. direktori na tim radnim mjestima više od šest mjeseci. Neko je odlučio da potpredsjednik Budve bude nelegitimni v.d. predsjednik, bez odluke o tome. Skupština nije o tome odlučivala, pa ga nije ni imenovala.

Lukšić je prije dvije godine ovdje u Budvi, tada kao ministar finansija i potpredsjednik Vlade, rekao veliku istinu, ono što je još tada znao - da je Budva bankrotirala

Ovo dovodi u pitanje sve Odluke koje je on potpisao i donio. One su ništavne, baš kao i sve odluke koje Opština nije objavila u Službenom listu Crne Gore, nego u nekakvom opštinskom Službenom listu, a vidjeli smo da je to protivzakonito i da takvi službeni listovi nisu zakoniti", naveo je predsjednik PzP Stevan Džaković na konferenicji za novinare.

Vlada i Lukšić da podnesu ostavke

On je kazao da bi vlada trebalo da zajedno sa premijerom Igorom Lukšićem podnese ostavku.

"Lukšić je prije dvije godine ovdje u Budvi, tada kao ministar finansija i potpredsjednik Vlade, rekao veliku istinu, ono što je još tada znao - da je Budva bankrotirala. Međutim, dvije godine ta Vlada nije uradila ništa da spase Budvu i njene građane, nego je zarad unutar-političkog obračuna pustila svjesno da grad propada i bude uništen.

Hljeb se u Budvi kupuje "na crtu"

Posljedica takvog ponašanja je da građani nisu primili zadnjih 6 plata, i da se hljeb u Budvi danas kupuje "na crtu".

Ministar Marković, kao široko obrazovan čovjek, mora konačno uvesti prinudnu upravu, a poslije i raspisati izbore, i spasiti Budvu i njene građane od propalih biznismena

Neko mora reći gdje su pare

On je poručio da "neko mora građanima reći kod koga ili gdje su njihove pare koje su zaradili“.

"Neko mora reći koliki su naši dugovi, prema kome, koliki su realni i koji prihodi, i konačno napraviti plan izlaska iz, malo je reći, krize opštine. Mi nudimo svoju pomoć. Sve ovo znači da ministar Marković, kao široko obrazovan čovjek, mora konačno uvesti prinudnu upravu, a poslije i raspisati izbore, i spasiti Budvu i njene građane od propalih biznismena, pomoći građanima Crne Gore, jer su nam dosta pomagali Brano Gvozdenović i ostali ministri i njihovi pomoćnici.

Svjesni smo da je stanje mnogo teže nego što je mogla proizvesti jedna Zavala.Budva ne zaslužuje ovakav maćehinski odnos Vlade, jer je ona i Vlada u Budvi, a ne samo u Podgorici.

Oni nisu dostojni ni 7,2 odsto glasova, a ne Budve ili 72 odsto koje su oteli od građana", zaključio je Džaković.

Šef odborničkog kluba SNP Miomir Pejović kazao je da očekuje da Ministarstvo finansija, imajući u vidu finanijsku situciju u kojoj se nalazi Opština, zatraži od nadležnih u lokalnoj upravi da im dostavi programa sanacije.

Zakon kaže da Kuljača može ostati bez mjesta gradonačelnika, DPS ne razmišlja o novom kadru

Gradonačelnik Budve Rajko Kuljača po sili zakona ostaće bez mjesta prvog čovjeka metropole turizma, ukoliko bude ostao u zatvoru do 24. juna, do kada je Viši sud na zahtjev Vrhovog tužilaštva produžio pritvor za njega, potpredsjednika opštine Dragana Marovića, poslanika Đorđa Pinjatića i Dragana Sekulića.

Kuljača je u zatvoru već tri mjeseca

Zakon o lokalnoj samoupravio je jasan da Vlada može razriješiti predsjednika opštine, ako predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrši svoje nadležnosti. Članom 66 istog Zakona predviđeno je da predsjedniku opštine prestaje mandat po sili zakona istekom mandata, kada se utvrdi da je pravosnažnom odlukom lišen poslovne sposobnosti, kada je pravosnažno osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije, kada je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci, te promjenom mjesta prebivališta.

Isto tako, zakon je jasan da kada predsjedniku opštine, u slučajevima utvrđenim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine.

Ipak, iako je Kuljača u zatvoru punih tri mjeseca, lokalni DPS, čiji je on kadar, još ne razmišlja da na to mjesto predloži nekog drugog kandidata.

"Iznenađen sam što nijesu pušteni iz zatvora. Nijesmo sazvali organe partije, a kada to budemo uradili donijećemo i adekvatne odluke. Do tada postoje žalbe na odluku suda o zadržavanju u pritvoru. Nećemo reagovati sve dok se ne stvore zakonski uslovi za to", kazao je lider budvanskog DPS–a Boro Lazović "Vijestima", odgovorajući na pitanje da li partija razmišlja o nekome ko bi mogao zamijeniti Kuljaču.

Bonus video: