Deklaracija o zaštiti srpskog jezika u pljevaljskoj Skupštini

Na ovaj način brane se suštinska istorijska i kulturna odrednica Pljevalja i Crne Gore i njihove najviše vrijednosti koje su stvorene zahvaljujući srpskom jeziku, navode potpisnici predloga
52 pregleda 0 komentar(a)
ćirilica, Foto: Shutterstock.com
ćirilica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.03.2011. 16:04h

Predsjednici odborničkih klubova SNP, Nove i PzP, Zdravko Bajić, Božidar Bajić i Boriša Golubović, podnijeli su Skupštini opštine predlog deklaracije o zaštiti srpskog jezika, gramatike i ćiriličnog pisma.

O deklaraciji će se izjasniti odbornici pljevaljskog parlamenta na sjednici zakazanoj za 31. mart.

U deklaraciji odbornici skupštinske većine zahtijevaju od nadležnih državnih organa da odmah zaustave diskriminaciju nad građanima koji govore srpskim jezikom, stavljajući van snage odredbe Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Tim dokumentom, navode oni, označena je politika asimilacije i nepoštovanja prava jezičke većine, kako u opštini Pljevlja, tako i u još 16 crnogorskih opština, odnosno nad 63,5 odsto građana Crne Gore.

Potpisnici predloga kažu da “na ovaj način brane suštinsku istorijsku i kulturnu odrednicu Pljevalja i Crne Gore i njihove najviše vrijednosti koje su stvorene zahvaljujući srpskom jeziku“

Potpisnici predloga kažu da “na ovaj način brane suštinsku istorijsku i kulturnu odrednicu Pljevalja i Crne Gore i njihove najviše vrijednosti koje su stvorene zahvaljujući srpskom jeziku“.

I u Strazbur, ako treba

"Cijeneći sve ove činjenice, kao i preporuku sa zajedničke sjednice parlamentarnih odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore, u kojoj se vlast u Crnoj Gori poziva da primijeni ustavne odredbe o jezicima u zvaničnoj upotrebi u svim oblastima, a posebno u obrazovanju, očekujemo od Ustavnog suda da poništi diskriminatorske odredbe Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i naloži njihove hitne izmjene.

Tako bi se stvorili uslovi za ravnopravnu upotrebu svih jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori", piše u predlogu teksta.

Potpisnici upozoravaju da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko se ne uvaže njihovi zahtjevi sadržani u tom dokumentu.

"To bi bila loša preporuka za zemlju koja traži svoje mjesto u evropskoj porodici demokratskih društava”, navodi se na kraju teksta Deklaracije.

Bonus video: