Mandić: Evropski standardi će zaštiti Srbe u Crnoj Gori

"Pozivam naše sunarodnike da se slobodno i bez zadrške na predstojećem popisu izjasne kao Srbi koji govore srpskim jezikom i pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Mandić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2011. 16:13h

Evropski standardi pomoći će da se spriječi diskriminacija Srba u Crnoj Gori, kazao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

On je, na otvaranju Skupštine Nove, pozvao sve građane da se na predstojećem popisu izjasne slobodno.

"Pozivam naše sunarodnike da se slobodno i bez zadrške na predstojećem popisu izjasne kao Srbi koji govore srpskim jezikom i pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Mandić.

Nova je, istakao je njen lider, izabrala da na putu ka EU, odnosno primjenom evropskih standarda, zaustavi diskrimanaciju u Crnoj Gori i “izbori se za status našeg naroda da budemo ravnopravni i svoji na svome".

On je podsjetio da je i na prethodnom popisu bilo pritisaka ali da je srpski narod ostao nepokolebljiv u istrajanju da sačuva svoj nacionalni i jezički identitet: “Suočen sa tom činjenicom režim pribjegava očajničkim metodama i u duhu svoje totalitarne prirode na brzinu oduzima državljanstva donosi presude i širi neistine".

Od održavanja poslednjeg popisa (2003) do sada, tvrdi Mandić, potršeni su milioni eura na razne međunarodne agencije koje su radile na nacionalnom, vjerskom i jezičkom inženjeringu, sve sa ciljem promjene tradicionalnog identiteta ljudi sa ovog prostora.

“Smjena vlasti je neophodan preduslov za pokretanje i izgdradnju institucija, vladavinu prava, uspostavljenje profesionalnog, efikasnog i nepotkupljivog državnog aparata i uspostavljanje novog društvenog jezgra”, rekao je Mandić.

Sa ovim se složio Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije: “SNP je potvrdila odlčučnost da bude generator promjena sistema vrijednosti, da gradi Crnu Goru kao slobodno društvo bez korupcije o organizovanog kriminala, društvo slobode, jednakosti, pravde, solidarnosti...

Prvi uslov koji mora biti ispunjen jeste promjena vlasti demokratskim i političkim sredstvima”.

Još jedan od gostiju na skupu bio je i predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić koji je istakao da Srbi imaju pravo da u Crnoj Gori budu konstitutivni narod.

"Ne može se ići u Evropu kad imate na sceni fašističku ideologiju koju sprovodi predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić, kada se oduzima državljanstvo lideru Narodne stranke Predragu Popoviću”, istakao je Kadić i dodao da Popovića osim Srba niko ne može odbraniti.

Na skupu su govorili i predsjednik Demokrtaske stranke jedinstva Zoran Žižić, kao i predstavnici Srba sa Kosova i Makedonije i predstavnici Demokratske stranke Srbije, Srpske napredne stranke, Nove Srbije, a prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora.

Smjena režima je uslov svih uslova

Potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović poručio je da je uslov svih uslova za bolju Crnu Goru “smjena korumpiranog, antisrpskog i antidemokratskog režima”.

“Nova i PzP su u najtežoj poziciji jer je teško biti pravi Srbin, biti antirežimski nastrojen i evropejac. Nositi crnogorstvo u mjeri da se tim ne barjači - to je jako teško", istakao je Radulović koji je na skupu bio pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Nema rješenja, tvrdi on, osim da svi zajedno stanu pod isti barjak: “Onaj ko misli da može strateški sarađivati sa režimom je u zabludi. To je gubitnička varijanta”.

Radulović, koji je kazao da se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac, prisutne je na početku pozdravio sa "pomaže Bog braćo i sestre Srbi".

Bonus video: