MUP donio rješenje o oduzimanju državljanstva Predragu Popoviću

Popović je rekao da se zalaže za poštovanje propisa ali i priznao da je prekršio zakone uzimanjem državljanstva Srbije
149 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Popović, Foto: Luka Zeković
Predrag Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.03.2011. 14:15h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) već je donijelo rješnje o oduzimanju državljanstva predjedniku Narodne stranke Predragu Popoviću.

To je saopštio Popović na konferenciji za novinare i pojasnio da do uručenja rješenja, po zakonu, treba da prođe pola godine.

“Oni su već donijeli odluku o oduzimanju državljanstva samo što do uručenja rješenja po tom zakonu treba da prođe pola godine. To zato što imam mogućnost, po tom zakonu, da eventualno pokrenem postupak optpusta iz državljanstva Srbije da bih onda u naredna tri mjeseca do okončanja tog postupka, oni mogli da obustave postupak protiv mene. Neću to da radim”, rekao je Popović.

Odmah nakon sticanja državljanstva Srbije, Popović je, kako je kazao, kopiju rješenja o tome dostavio crnogorskom MUP-u.

On je rekao da se zalaže za poštovanje propisa ali i priznao da je prekršio zakone uzimanjem državljanstva Srbije.

Popović je državljanstvo uzeo u oktobru 2007. godine, a novi Zakon o crnogorskom državljanstvu je donijet u februaru 2008. Odmah nakon sticanja državljanstva Srbije, Popović je, kako je kazao, kopiju rješenja o tome dostavio crnogorskom MUP-u.

“Tada je na snazi bio Zakon o državljanstvu bivše SCG po kojem su oni meni mogli da uzmu državljanstvo, po automatizmu”, objasnio je Popović.

On je, komentarišući to što je sada pokrenut postupak za oduzimanje državljanstva, kazao da je “toliko očigledno da se tu radi o otvorenim pritiscima u susret popisu”.

“Mislim da on nema nikakvu drugačiju konotaciju. Prvo su pravdali da nisu postupali po onom zakonu po kojem su mogli da mi oduzmu državljanstvo, čekajući da se donese novi zakon, koji je donijet 2008. Onda su kazali da neće postupiti po tom zakonu dok se ne završe razgovori Srbije i Crne Gore oko potpisivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu. To je trajalo godinu dana, ti razgovori su prekinuti krajem 2009. godine, ako se dobro sjećam i rečeno je da se na tu temu neće ništa razgovarati”, naveo je predsjednik NS.

Popović je upitao zbog čega se čekalo 15 dana pred popis da se pokrene ovaj postupak.

Ako je to sve tako, Popović je upitao zbog čega se čekalo 15 dana pred popis da se pokrene ovaj postupak.

Za njega je, kako je istakao, sporno što se u trenutnom Zakonu o državljanstvu nalaze dvije norme – jedna diskriminatorska, a druga koja ima retroaktivno dejstvo, koje je neprihvatljivo po međunarodnim standardima.

Komentarišući ocjenu premijera Igora Lukšića da će morati da poštuje zakone kada se radi i o ovom pitanju, Popović je kazao da nije ni očekivao drugi odgovor.

Komentarišući ocjenu premijera Igora Lukšića da će morati da poštuje zakone kada se radi i o ovom pitanju, Popović je kazao da nije ni očekivao drugi odgovor.

Ipak, u pismu koje je poslao premijeru, Popović traži odgovore na sva ova za njega sporna pitanja vezana za zakon i šta misli o njegovom sadržaju.

Popović je na konferenciji za novinare kazao da je Crna Gora njegova matična država, ali da neće odustati od državljanstva Srbije po cijenu toga da izgubi crnogorsko.

Uvjeren je da će to da padne na Ustavnom sudu i najavio da će pokrenuti sve mehanizme koji mu stoje na raspolaganju da bi u krajnjem stvorio mogućnost da tu žalbu uputi, ako bude trebalo i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Bonus video: