Đukanović može da osvoji između 47 i 53 odsto

CEDEM objavio istraživanja i uoči izbora 2008. i 2013. godine, koja su ukazivala na ubjedljivu pobjedu kandidata vlasti
88 pregleda 53 komentar(a)
Milo Đukanović, Tarzan Milošević, Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Časlav Vešović, Slavoljub Stijepović, Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Tarzan Milošević, Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Časlav Vešović, Slavoljub Stijepović, Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2018. 14:27h

Rezultat predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića u prvom krugu biće između 47 i 53 odsto, jer se uvijek uzima standardna greška od plus-minus tri odsto, a to što je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) objavio da će osvojiti 50,6 odsto nema uticaja na raspoloženje birača u smislu da je već sve završeno, kazao je “Vijestima” metodolog CEDEM-a Miloš Bešić.

Prethodna dva iskustva sa predsjedničkih izbora 2013. i 2008. godine pokazuju da je CEDEM objavio ubjedljiviju pobjedu kandidata DPS-a nego što je ona bila. Tako je 13 dana prije predsjedničkih izbora održanih 7. aprila 2013. objavio da će Filip Vujanović osvojiti 54,7 odsto glasova, dok je kandidat DPS-a osvojio 51,21 procenat (161.940 glasova). To je za skoro 3,5 odsto manje i odstupa od standardne greške.

Na drugoj strani, isto toliko procenata manje dao je kandidatu opozicije Miodragu Lekiću, pri čemu ta razlika iznosi oko 11 hiljada glasova. Bešić tvrdi da ne postoji greška u uzorku.

Prema njegovim riječima, na to su uticala dva faktora - to što je izlazanost u Rožajama, Plavu i Ulcinju bila skoro dvostruko manja nego na svim prethodnim izborima, jer su predstavnici manjina “iz nekih razloga” okrenuli leđa Vujanoviču i što Socijaldemokratska partrija (SDP) nije podržala kandidata DPS.a.

Glavni odbor SDP-a je dva mjeseca prije istraživanja odlučio da ne podrži Vujanovića, ali Bešič navodi da se konflikt između Đukanovića i lidera SDP-a Ranka Krivokapića intenzivirao u samoj završnici kampanje, što je uticalo na rezultat.

Istraživanja CEDEM-a su posebno bila u fokusu javnosti 2008. kada je 28. februara CEDEM objavio da Filip Vujanonović nema pobjedu u prvom krugu, iako sa 49,7 odsto podrške ispitanika “ima velike šanse”. Prema tom istraživanju u drugi krug bi otišao kandidat Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojevićza koga bi glasalo 21,2 posto birača.

Nepuni mjesec nakon ankete, 26. marta, 10 dana pred izbore, Bešić je objavio novo istraživanje prema kojem Vujanović ima 52,8 odsto podrške, što je tada izazvalo žestoku reakciju novinara na pres konferenciji, a kasnije i civilnog sektora i opozicije koji su optužili Bešića da želi da stvori utisak kako je sve gotovo i da demotiviše opozicione birače da izlaze na biralište. Vujanović je tada na izborima osvojio 51,89 odsto, 171.118 glasova, ili oko 3.300 glasova manje nego što je pokazalo istraživanje.

“Matematički je to tačno u procenat. Pitajte bilo kog statističara, ta odstupanja su dozvoljena, isto je svuda i u Crnoj Gori i u Njemačkoj”, kaže Bešić.

Birač Fronta zbog ankete neće glasati za Mila

Bešić je negirao da istraživanje CEDEM-a, koje je objavlje- no u četvrtak, može imati uticaj na raspoloženje birača.

"O tome postoji veliki broj naučnih istraživanja koja kažu, pod jedan, da objavljivanje istraživanja može imati uticati na birače ako se to uradi samo nekoliko dana prije izbora, što ovdje nije slučaj. Pod dva, birač jedne opcije, npr., Demokratskog fronta nikad neće promijeniti stav i glasati za npr. Đukanovića, bez obzira na vrijeme objavljivanja istraživanja. Pod tri, ovakva istraživanja, posebno u Jugoistočnoj Evropi, utiču na partijske vrhuške u smislu da ih neko odbaci i traži krivca za neuspjeh, ili da će posljed- njih dana prilagoditi svoju kampanju onome što ona pokažu", naveo je Bešić.

Bonus video: