ANB: Pratićemo političare samo uz dozvolu Sudskog savjeta

“Mislim da se mjere ne mogu neograničeno sprovoditi, ali ne bi smjeli da ih svodimo na minimum", kazao je Joković.
62 pregleda 0 komentar(a)
odbor za bezbjednost, Foto: Boris Pejović
odbor za bezbjednost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2011. 16:44h

Agencija za nacionalnu bezbjednost neće moći tajno da snima stanove osumnjičenih ako joj to prethodno ne odobri sudsko vijeće, odlučeno je na Odboru za bezbjednost i odbranu.

To skupštinsko tijelo time je podržao odluku Odbora za ustavna pitanja koji je prihvatio da o mjerama tajnog nadzora ne odlučuje samo predsjednik Vrhovnog suda.

Glasovima svih poslanika odlučeno je da, u slučaju pokretanja mjera tajnog nadzora stanova, direktor ANB mora dostaviti sudskom vijeću zahtjev u kojem se navodi ime osumnjičenog, razlozi zbog kojih se on prati i period za koji će se ta mjera sprovoditi.

“Nadam se da nas ova mjera neće kočiti u radu, jer nekada je teško obezbjediti potpis jednog a kamoli tri sudije”, prokomentarisao je odluku odbora direktor ANB Vladan Joković.

On se složio sa izmjenama rješenja po kome su se mjere prisluškivanja i praćenja mogle sprovoditi bez ograničenja. On je prihvatio amandman Pokreta za promjene (PzP) po kojem se mjere praćenja oročavaju na najviše 24 mjeseca.

SNP i Nova predložili da se ne uvode ograničenja

“Mislim da se mjere ne mogu neograničeno sprovoditi, ali ne bi smjeli da ih svodimo na minimum. Kada pratite potencijalnog teroristu ne možete podatke prikupiti ni za dvije godine, jer su to stvari koje se nekad planiraju i decenijama”, kazao je Joković, na šta su poslanici Nove srpske demokratije i SNP Goran Danilović i Predrag Bulatović predložili da se ne uvode ograničenja.

"Ako neko od političara ugrožava bezbjednost države, o njegovom praćenju bi trebalo da odlučuju bar tri sudije da ne bi bilo političkih zloupotreba u ANB-u"

Bulatović je podsjetio da u regionu nijesu otišli u prošlost velikodržavnički projekti, i da zbog toga službi ne treba vezivati ruke u borbi protiv potencijalnih separatista.

“Iz Tirane dolaze priče o prirodnoj Albaniji a (Muamer) Zukorlić sve češće pominje autonomiju Sandžaka. Kada neko hoće da odvoji dio zemlje malo ga je pratiti dvije godine, jer to se radi duže”, kazao je Bulatović.

Joković je obećao da će prihvatiti prijedlog Danilovića da odobrenje za praćenje osoba sa izbornim legitimitetom daje Sudski savjet.

“Oni koji imaju izborni legitimitet ne mogu biti praćeni kao ostali. Ako neko od političara ugrožava bezbjednost države, o njegovom praćenju bi trebalo da odlučuju bar tri sudije da ne bi bilo političkih zloupotreba u ANB-u”, pojasnio je Danilović.

U ANB i dalje samo sa crnogorskim državljanstvom

Iako je prihvatio zahtjev opozicije da prilikom zapošljavanja budući službenici Agencije dostavljaju potvrdu da nijesu osuđivani, Joković nije popustio kod odredbe prema kojoj oni moraju imati samo crnogorsko državljanstvo.

U ANB-u su odbacili zahtjev PzP-a da svi zaposleni dostavljaju imovinske kartone koje će kontrolisati poseban vladin inspektor

Na njegovu primjedbu da strani državljani ne rade ni u jednoj službi regiona, Danilović je upozorio da se time isključuju svi građani koji imaju državljanstvo neke druge države.

“Po toj logici u Agenciji ne bi moglo da radi 95 odsto Hrvata jer, pored crnogorskog, oni imaju i hrvatsko državljanstvo. Kada predsjednik države može biti čovjek koji ima i drugo državljanstvo, zašto ne bi mogao takav da radi u ANB-u”, negodovao je Danilović.

U ANB-u su odbacili zahtjev PzP-a da svi zaposleni dostavljaju imovinske kartone koje će kontrolisati poseban vladin inspektor, obrazlažući da je izrada imovinskih kartona već predviđena zakonom. Za kontrolu njihovog sadržaja, kako je objašnjeno, biće zadužen direktor ANB-a.

Bonus video: