Tužilac saslušava i provjerava potpise za kandidature

Podgoričko tužilaštvo primilo 815 prijava građana zbog falsifikovanja podrške kandidatima
81 pregleda 1 komentar(a)
MANS, Birački spisak, Foto: Boris Pejović
MANS, Birački spisak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2018. 16:41h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjerava sporne potpise i prikuplja podatke zbog prijava za falsifikovanje potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, navode u Tužilaštvu. Kako se ističe, podgoričko tužilaštvo je primilo 815 prijava građana, zbog sumnje da su im zloupotrijebljeni lični podaci i falsifikovani potpisi za podršku nekom od predsjedničkih kandidata.

“U svim predmetima je pokrenut izviđaj, odnosno prikupljaju se podaci i potrebna obavještenja, vrši se saslušanje stranaka, izuzimanje nespornih rukopisa, a sve u cilju utvrđivanja činjenica važnih za krivični postupak”, kazala je portparolka osnovnog državnog tužitelja u Podgorici Danka Ivanović Đerić.

Nakon što je Državna izborna komisija (DIK) pokrenula aplikaciju za provjeru potpisa, građani su Tužilaštvu i Centru za demokratsku tranziciju prijavljivali da su njihovi potpisi zloupotrijebljeni.

Falsifikovani potpisi prijavljeni su kod predsjedničkih kandidata Vasilija Miličkovića, Marka Milačića i Hazbije Kalača, a među onima koji su prijavili zloupotrebe su, između ostalih, poslanici Demokratskog fronta i poslanici i odbornici Demokratske Crne Gore, kao i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić i član Senata Državne revizorske insiticije (DRI) Nikola Kovačević.

Predsjednički kandidati su negirali da je bilo zloupotreba, navodeći da je aplikacija zloupotrijebljena kako bi im se nanijela šteta u predizbornoj kampanji. Milačić je podnio prijavu protiv sekretara DIK-a Velja Čađenovića zbog povrede pravde, časti i prava ličnosti, a Miličković je najavio da će od CDT-a, DIK-a i Televizije VIjesti tražiti novčanu nadoknadu za klevetu.

DIK ne provjerava autentičnost potpisa podrške, već samo da li se podaci građana podudaraju na različitim listama. Zakonom o izboru poslanika i odbornika zabranjeno je da građanin podri više od jedne izborne liste ili kandidata.

Bonus video: