Odbor: Državni organi unaprijedili saradnju u slučaju Šarić

Od Veljovića, Mitrovića i Joković Odbor tražio da objasni zbog čega su službe zakazale u akciji hapšenja Darka Šarića
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 20:18h

Odbor za odbranu i bezbjednost zatražio je od vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić informaciju o akciji Balkanski ratnik, nakon čega će to skupštinsko tijelo zauzeti konačan stav o tom slučaju.

Nakon osmočasovne sjednice, novinarima je saopšteno da će saslušanje Čarapić pred Odborom biti održano u drugoj polovini aprila.

Odbor je jednoglasno usvojio zaključke u kojima se konstatuje da su nadležni državni organi unaprijedili saradnju i koordinaciju u slučaju Šarić.

"Odbor je, da bi došao do konačnog stava o slučaju Balkanski ratnik, koji je predmet parlamentarnog nadzora, zatražio informaciju od vrhovnog državnog tužioca o tom predmetu", kazao je predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić.

Odbor je, bez prisustva javnosti, razmatrao informaciju o propustima nadležnih službi u akciji “Balkanski ratnik”.

Članovi tog skupštinskog tijela tražili su da direktori uprava policije i za sprječavanje pranja novca, Veselin Veljović i Predrag Mitrović, kao i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković objasne zbog čega su službe zakazale u akciji hapšenja Darka Šarića i njegovoh saradnika.

Bez vidljivih rezultata

Priznajući da je glasao za zaključke odbora, Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene (PzP) da smatra da uprave policije i za sprječavanje pranja novca, kao i ANB, nijesu profesionalno radile svoj posao.

On je kazao da su te službe pojačale međusobnu komunikaciju, ali da ona nije pokazala vidljive rezultate.

Medojević je istakao je da će od vidljivih rezultata u slučaju Šarić zavisiti dobijanje datuma pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom

On je upozorio da je, od preko 50 osoba uhapšenih u akciji Balkanski ratnik, više od 30 iz Crne Gore, ali da nijedan od njih nije pritvoren na osnovu dokaza prikupljenih od nadležnih crnogorskih državnih organa.

"To što je uhapšeno uhapšeno je po međunarodnoj zamolnicama ili potjernicama".

Medojević je istakao je da će od vidljivih rezultata u slučaju Šarić zavisiti dobijanje datuma pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom. On smatra da će nakon razgovora sa državnom tužiteljkom odbor saznati zbog čega niko od članova Šarićevog klana u Crnoj Gori nije optužen, osuđen, niti mu je zaplijenjena imovina.

Medojevićeve tvrdnje da je na sjednici odbora upozorio na veze nekih ljudu iz bezbjednosnih agencija sa Šarićevim klanom, predsjednik Nuhodžić je nazvao suvom političkom pričom koja ima dozu populizma.

Čarapić da ode

Veljović je rekao da su nadležni državni organi djelovali profesionalo i dali konkretan doprinos u akciji Balkanski ratnik.

Danilović je kazao da je vrhovni državni tužilac najslabija karika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Dok je član Odbora iz Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević kazao je poziv tog skupštinskog tijela za državnu tužiteljku obavezujući, predstavnik Nove srpske demokratije Goran Danilović kazao da ne očekuje da im Čarapićeva donese nove detalje.

On je kazao da je vrhovni državni tužilac najslabija karika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Volio bih da budem pozitivno iznenađen od državnog tužioca, ali mislim da će za Crnu Goru biti najbolje kada Čarapić bude smijenjena ili podnese ostavku”, naveo je on.

Veljović: Uprava ne daje političke kvalifikacije

Upitan da prokomentariše Medojevićeve optužbe da se Uprava policije sa njime politički obračunava, Veljović je kazao da Uprava ne daje političke kvalifikacije.

Uprava policije ranije je reagovala na Medojevićeve kritike da opstruiraju borbu protiv korupcije i kriminala, ocjenjujući to kao atak na njen menadžment.

“Uprava policije ne daje političke kvalifikacije niti se bavi političkim ocjenjiivanjem i tumačenjem stavova bilo kog političkog subjekta, ali je valjda očekivano i pravo državnog organa da saopšti arguzmentovane činjenice. Ni sada nijesmo nisakim polemisali, ali će vrlo jasno saopštavati svoje profesionalne stavove”,

Galerija

Bonus video: