Sindikat vojske podnio krivičnu prijavu protiv pukovnika Lazarevića

Čobeljić je rekao da se progone pripadnici vojske ocjenjivani najvišim službenim ocjenama i da su dva podooficira najurena iz Generalštaba
140 pregleda 0 komentar(a)
Čobeljić i Keković, Foto: Boris Pejović
Čobeljić i Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.03.2011. 15:43h

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore potpukovnik Nenad Čobeljić izjavio da je protiv člana Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnika Zorana Lazarevića u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeta krivična prijava.

U krivičnoj prijavi, kao razlozi podnošenja, navedeni su "sprečavanja sindikalnog organizovanja, povrede ravnopravnosti, prinude, sprečavanja štampanja i rasturanja materijala i emitovana programa, sprečavanja javnog skupa, povrede prava iz rada, zloupotrebe službenog položaja, diskriminacije i zlostavljanja potčinjenog i mlađeg".

"Dok je naša sindikalna organizacaja izolovana i anatemisana, paralelnom sindikatu se omogućava potpuna sloboda i logistika, a naređuje se postrojavanje ljudstva da bi se njihovi predstavnici obratili. Ponašaju se kao da smo neprijatelji države", rekao je Čobeljić

"Iako je poznato da nas sindikalno organizovanje može približiti evropskim vojskama, naši pripadnici su izloženi torturi. Proganjaju se ljudi koji su odlučili da se učlane u naš sindikat. Prijeti im se gubljenjem radnog mjesta, da će biti upućeni u udaljene garnizone, ili se već sada upućuju na drastično niža mjesta. Bez pisanog naređenja jednom podoficiru je naloženo da spakuje stvari i da mu više nije mjesto u Generalštabu" rekao je Čobeljić.

On je naglasio da se progone pripadnici vojske ocjenjivani najvišim službenim ocjenama. Čobeljić je rekao da su dva podooficira najurena iz Generalštaba.

"I ja sam iz Generalštaba pomjeren u logističku bazu na niže mjesto. Neprihvatljivo je da u Generalštabu nemamo članova sindikata. Pokušavali smo da dijalogom riješimo probleme sa načelnikom Generalštaba, ali nije bilo razumijevanja. Potpuno smo ignorisani i od ministra odbrane, a osnovan je i paralelni sindikat, koji ima sva prava" rekao je Čobeljić.

"Dok je naša sindikalna organizacaja izolovana i anatemisana, paralelnom sindikatu se omogućava potpuna sloboda i logistika, a naređuje se postrojavanje ljudstva da bi se njihovi predstavnici obratili. Ponašaju se kao da smo neprijatelji države. Doživio sam da mi zabrane ulazak u kasarnu bez pitanja što sam došao" rekao je Čobeljić.

Keković: Prekršen Ustav Crne Gore

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković je rekao da je prekršen Ustav Crne Gore i zakoni vojske CG koji "dozvoljavaju i jamče pravo na sindikalno udruživanje u okvirima zaštite ekonomskih i socijalnih prava ukoliko se ne miješaju u sistem komandovanja".

Koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Milan Radović rekao je da je kažnjivo svako miješanje u slobodu izbora sindikalne organizacije zaposlenih.

On je napomenuo da će u suprotnom obavijestiti međunarodne isntitucije, Komitet za zaštitu osnovnih sindikalnih prava i Evropsku uniju.

Koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Milan Radović rekao je da je kažnjivo svako miješanje u slobodu izbora sindikalne organizacije zaposlenih.

Radović je rekao da 90 članova za kratko vrijeme napustilo sinidkat vojske i pozvao državno tužilaštvo i predsjednika Vlade Igora Lukšića da se javno izjasne što je urađeno po prvoj krivičnoj prijavi podnesenoj u februaru.

Bonus video: