MUP Predragu Popoviću oduzima državljanstvo Crne Gore

Razlog za pokretanje postupka MUP nalazi u činjenici da predsjednik NS uz državljanstvo Crne Gore, posjeduje i državljanstvo Republike Srbije
119 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Popović, Foto: Luka Zeković
Predrag Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2011. 14:31h

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave pokrenulo je upravni postupak za oduzimanje državljanstva Crne Gore predsjedniku Narodne stranke Predragu Popoviću, saopšteno je iz te stranke.

“Razlog za pokretanje ovog postupka MUP nalazi u činjenici da predsjednik Narodne stranke uz državljanstvo svoje matične države Crne Gore, posjeduje i državljanstvo Republike Srbije”, piše u saopštenju NS koje je poslao portparol Slaviša Guberinić.

On je dodao da je Popović u izjavi pred ovlašćenim službenikom MUP-a izjavio da se ne odriče državljanstva Crne Gore, "ali ni državljanstva bratske države Srbije".

NS podsjeća da Zakon o državljanstvu Crne Gore, donijet 26. februara 2008, sadrži nedopustivu retroaktivnu normu, kojom se precizira da se državljanstvo Crne Gore oduzima svakom punoljetnom državljaninu Crne Gore, koji ima državljanstvo druge države, osim u slučaju da je državljanstvo druge države stečeno prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine.

"Dakle, ta norma je uvedena isključivo da bi se onemogućilo sticanje državljanstva Srbije, jer državljanin Crne Gore, u vrijeme postojanja SCG, odnosno do 21. maja 2006. godine, samo nije mogao imati državljanstvo Srbije", istakao je Guberinić.

Šta je sa Šinavatrom?

Zvaničnoj Crnoj Gori, naveo je on, nije smetnja da naši državljani posjeduju državljanstva Makedonije, Slovenije, Albanije, Hrvatske, BiH, SAD kao i Šinavatrine domovine Tajlanda.

"Ne prave problem ni kada se radi o državljanima Srbije, albanske nacionalnosti, s teritorije Kosova i Metohije! Na meti režima su samo Srbi iz Crne Gore, koji imaju i državljanstvo Srbije", naglasio je Guberinić.

On je dodao da su jasni razlozi zbog kojih režim ovaj upravni postupak protiv predsjednika Narodne stranke, pokreće u jeku popisne kampanje u Crnoj Gori.

"Da je riječ o brutalnom obračunu sa predsjednikom Popovićem i Narodnom strankom, potvrđuje činjenica da ovim resorom u MUP-u, upravljaju kadrovi SDP-a ministar policije Ivan Brajović i njegov pomoćnik Osman Subašić", naveo je Guberinić.

Bonus video: