Đukanović i Marović pišu program DPS-a

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović učestvuje u pisanju novog programa partije, koji treba da bude usvojen na kongresu 21. maja, saopšteno je “Vijestima” iz DPS-a.
0 komentar(a)
marović, đukanović, Foto: Vesko Belojević
marović, đukanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.03.2011. 01:29h

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović učestvuje u pisanju novog programa DPS-a, koji treba da bude usvojen na kongresu te stranke 21. maja, saopšteno je “Vijestima” iz DPS-a.

Sa Marovićem je u radnoj grupi za novi program i šef vladajuće partije Milo Đukanović, premijer Igor Lukšić, član Predsjedništva i ministar inostranih poslova Milan Roćen... Pošto će DPS na kongresu usvojiti i novi statut, taj dokument priprema druga radna grupa na čelu sa potpredsjednikom partije Željkom Šturanovićem.

Oni će morati do 10. aprila da pripreme nove verzije stranačkih dokumenata, kako bi ih proslijedili opštinskim odborima. Nakon eventualnih intervencija, ponovo će pripremati finalne verzije programa i statuta.

Upravo će dalja pozicija Svetozara Marovića u DPS-u nakon kongresa biti najzanimljivija, s obzirom da postoje ozbiljne indicije da je jedan od ciljeva hapšenja čelnika Opštine Budva zbog afere “Zavala” bio njegova politička diskreditacija.

Marović je odlučio da ne ulazi u direktnu konfrontaciju sa Đukanovićem i uskoro će morati da odluči da li će prihvatiti novi mandat na mjestu potpredsjednika partije

I iz Marovićevog bliskog okruženja u neformalnim razgovorima tvrde da je hapšenjem njegovog brata Dragana, gradonačelnika Rajka Kuljače i ostalih povezanih sa tom aferom, Đukanović, između ostalog, htio da Marovića neutrališe.

S obzirom da je rašireno uvjerenje da se nijedan veliki posao u Budvi ne može sklopiti bez Marovićevog odobrenja, hapšenjima u Budvi zapravo je kompromitovan Marović, a u Đukanovićevom okruženju smatraju da je tako ugašen njegov apetit da zadrži moć u partiji i, prije ili kasnije, preuzme DPS i, samim tim, i Vladu.

Marović je odlučio da ne ulazi u direktnu konfrontaciju sa Đukanovićem i uskoro će morati da odluči da li će prihvatiti novi mandat na mjestu potpredsjednika partije.

U DPS-u vlada uvjerenje da će mu Đukanović, za koga važi da će ponovo biti izabran za predsjednika DPS-a, ponuditi opet istu poziciju. Da tako ne uradi, samo bi pojačao sumnje da je htio da skloni Marovića, a suštinski mu, s obzirom da mu je uticaj značajno umanjen, ne bi smetao. Uz to, Đukanoviću je pametnije da mu Marović i dalje sjedi u vrhu partije nego da ga pošalje u redove opozicije.

Ako Marović prihvati Đukanovićevu ponudu, jedina izmjena u rukovodstvu DPS-a mogla bi biti izbor Lukšića za potpredsjednika stranke.

Bonus video: