Protiv novih prijetnji nećemo moći sami

Hotelski kompleks “Maestral” u Pržnu bio je pod izuzetno velikim mjerama bezbjednosti, pa je čak blizu obale bio usidren ratni brod, što je Vučinić okarakterisao kao sastavni dio organizacije skupa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 18:07h

Ministri odbrane članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) jednoglasni su da je zajednička saradnja u oblasti odbrane jedna od najbitnijih preduslova bezbjednosti cijelog regiona, te da je međusobna pomoć itekako važna na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka ministara Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Slovenije i Turske, ističe se “vitalan značaj stabilnosti, jačanja demokratskih institucija, evropske i evroatlantske politike u regionu”, te da je neophodna šira i dublja saradnja sa međunarodnim partnerima kako bi se razvila i sprovela održiva rješenja i promovisao mir, stabilnost i prosperitet”.

Ministri su u izjavi u 18 tačaka naveli da su “ohrabreni kontinuiranom politikom "otvorenih vrata" koju primjenjuju EU i NATO.

“Naglašavamo značaj dalje razmjene iskustva i saradnje između država Jugoistočne Evrope o pitanjim koja se odnose na tranformaciju odbrambenog sektora, imajući na umu da to nosi sa sobom društvene i ekonomske posledice”, piše u izjavi koju je nakon skupa pročitao crnogorski minister odrbrane Boro Vučinić.

Ministri su se dogovorili da traže regionalni pristup u rješavanju pitanja viška naoružanja i saopštili da su duboko zabrinuti zbog borbi u Libiji, te da snažno osuđuju nasilje, nesrazmjernu upotrebu sile i bezobzirne napade na civile koji bi moglo eskalirati u građanski rat.

Hotelski kompleks “Maestral” u Pržnu bio je pod izuzetno velikim mjerama bezbjednosti, pa je čak blizu obale bio usidren ratni brod, što je Vučinić okarakterisao kao sastavni dio organizacije skupa.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je otvorio skup, ocijenio je da saradnja u regionu u oblasti odbrane predstavlja suštinsku potrebu svake države članice, ne samo u cilju smanjenja ili potpunog eliminisanja rizika od oružanih sukoba, već u cilju zajedničkog djelovanja od prijetnji i izazova koji su karakteristični za savremeni svijet.

On je afirmisao i potrebu intenzivne saradnje država jugoistočne Evrope u vojnoj industriji.

Bosni ne šteti uništavanje oružja u Crnoj Gori

Zamoljen da odgovori kakav je stav BiH po pitanju uništavanja viška naoružanja od strane Crne Gore u blizini granice, bosanski ministar Selmo Cikotić je kazao da je Vlada BiH prihvatila dokumentaciju koju je dobila od svojih kolega iz Podgorice da taj proces ne proizvodi sigurnosne, niti ekološke negativne posljedice u pograničnom regionu.

Srpski ministar Dragan Šutanovac je kazao da je za Srbiju u ovom trenutku Parnerstvo za mir je dovoljan okvir saradnje sa NATO, dok je njegov hrvatski kolega Davor Vučinović istako spremnost Hrvatske da pomogne ostalim zemljama na putu ka NATO.

Bonus video: