SNS i od Vujanovića traži štampanje popisnih obrazaca na dva pisma

Eliminacija ćirilice iz obrasca za popis stanovništva je očigledno kršenje Ustava i diskriminacija bez presedana
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 12:12h

Srpski nacionalni savjet (SNS) zatražio je danas da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zaštiti ustavna prava srpskog naroda u Crnoj Gori i omogući da popisni listić bude štampan i na ćirilici.

Navodi se da je Monstat, institucija zadužena za sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova odlučila da popisne obrasce štampa isključivo na latiničnom pismu.

"Na taj način se krši Ustav Crne Gore, kojim je predviđena ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma i Srbima je garantovana privatna, javna i službena upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma", kaže se u pismu SNS-a crnogorskom predsjedniku.

SNS ocjenjuje da je takav stav Monstata "grub napad na srpski jezik, ćirilično pismo i dostojanstvo i integritet pripadnika srpskog naroda".

"Sva naša tradicija, nasljeđe, jezik i kultura neraskidivo su povezani sa ćiriličnim pismom. Srpski jezik, koji kao svoj maternji prepoznaju dvije trećine ukupnog stanovništva Crne Gore, bez ćirilice gubi svoju najočigledniju osobenost, pa je eliminacija tog pisma iz obrasca za popis stanovništva očigledno kršenje Ustava i diskriminacija bez presedana, što predstavlja nastavak zatiranja srpskog jezika i identiteta u Crnoj Gori", kaže se u pismu.

SNS navodi da, u suprotnom, neće priznati rezultate popisa sprovedenog u neregeularnoj atmosferi

"Očekujemo da bez oklijevanja, ispunjavajući obaveze predsjednika svih građana Crne Gore, doprinesete regularnosti popisa i tako spriječite ugrožavanje osnovnih ljudskih prava građana srpskog jezičkog identiteta", kaže se u pismu Vujanoviću.

SNS navodi da, u suprotnom, neće priznati rezultate popisa sprovedenog u neregeularnoj atmosferi.

"Za takav eventualni rasplet odgovornost snose oni koji su donijeli loš zakon o popisu i Monstat koji se ponaša kao institucija jedne nacije, osnosno njene političke elite", kaže se u pismu.

Bonus video: