Tužba PzP-a protiv Berluskonija bez odjeka u Rimu

Vijest o postojanju tužbe protiv Berluskonija u Crnoj Gori u italijanskim medijima je generalno uzeta sa rezervom.
0 komentar(a)
berluskoni, Foto: Boris Pejović
berluskoni, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2011. 17:46h

Od dopisnice “Vijesti”

Peskara - Vlada Italije saopštila je da nema informacija da se protiv njenog premijera Silvija Berluskonija u Crnoj Gori vodi istraga po bilo kom osnovu.

Oni su se, kako prenosi državna novinska agencija Ansa, pozvali i na crnogorsko državno tužilaštvo, koje je Rimu, navodno, negiralo bilo kakav proces protiv Berluskonija u Podgorici.

To su saopštili izvori italijanske vlade, koji su do informacija došli "nakon niza diplomatskih verifikacija".

Vijest o postojanju tužbe protiv Berluskonija u Crnoj Gori u italijanskim medijima je generalno uzeta sa rezervom

Povod za provjere mogućih procesa protiv Berluskonija bio je zvanični zahtjev za objašnjenja, koji su italijanskoj vladi podnijeli dvojica italijanskih senatora iz Demokratske partije (PD), a u kome se navodi da je tužilaštvo u Podgorici "pred početkom istrage" protiv Berluskonija, jer je on optužen da je nanio neprocjenjivu štetu crnogorskom energetskom sektoru, sklapajući tajne i štetne dogovore sa crnogorskim zvaničnicima.

Bez reakcije vodećih medija

Vlada je bila obavezna da na ovakav zahtjev odgovori, jer formalni zahtjev koji su podnijeli senatori predstavlja zakonski regulisani instrument kontrole zakonodavnih organa nad radom vlade.

Zanimljivo je da najčitaniji dnevnici, Republika i Koriere dela Sera, kao ni glavne novinske agencije nijesu o tome pisali

Zahtjev je podnijet dok se u Rimu nalazio i crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji se susreo sa italijanskim ministrom za ekonomski razvoj Paolom Romanijem, upravo radi razgovora o italijanskim investicijama u Crnoj Gori.

Mnogi italijanski mediji, uključujući i Koriere dela Sera, prenijeli su vijest koja negira postojanje istrage

U saopštenju, koje je prenijela Ansa, ne pominje se da je crnogorskom tužilaštvu u februaru podnijeta krivična tužba protiv italijanskog premijera, tako da se italijanskoj javnosti ostavlja utisak da je kompletna priča oko optužbi protiv Berluskonija u Crnoj Gori zapravo bila lažna, te da je izvjesno da nema osnova da se istraga crnogorskog tužilaštva pokrene.

Vijest o postojanju tužbe protiv Berluskonija u Crnoj Gori u italijanskim medijima je generalno uzeta sa rezervom. Dok je ljevičarski dnevni list sa distribucijom na nacionalnom nivou, "L'Unità", prenio vijest o tužbi crnogorskog opozicionog Pokreta za promjene (PzP) protiv Berluskonija, a koja je kasnije odjeknula italijanskim blogovima i u pojedinim manjim medijima.

Zanimljivo je da najčitaniji dnevnici, Republika i Koriere dela Sera, kao ni glavne novinske agencije nijesu o tome pisali.

Međutim, mnogi italijanski mediji, uključujući i Koriere dela Sera, prenijeli su vijest koja negira postojanje istrage, ne pominjući postojanje tužbe PzP.

Bonus video: