Đukanović: Spomen kuća Borisava Pekića da bude središte kulturnih okupljanja

Lider DPS-a je u toku svoje predsjedničke kampanje posjetio Opštinu Šavnik, gdje je obišao spomen kuću poznatog književnika
97 pregleda 34 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot (Youtube)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 01.04.2018. 13:42h

Ministarstvo kulture je, zajedno sa lokalnom upravom Šavnika, svojom odlukom da obnovi spomen kuću Borislava Pekića pokazalo odnos ne samo prema njegovoj književnoj veličini, nego prema kulturi uopšte, kazao je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

"Mislim da će sve ovo tek pokazati svoj pravi smisao kada se nakon ovih finalnih radova ovaj objekat stavi u funkciju i kada postane sastajalište kulturnih stvaralaca ne samo iz Crne Gore i regiona nego i mnogo šire od toga. Ovo će biti još jedna nova vrednota u kulturnom mozaiku Crne Gore“, istakao je Milo Đukanović.

On je u toku svoje predsjedničke kampanje posjetio Opštinu Šavnik, gdje je obišao spomen kuću poznatog književnika.

"Malo je malobrojonih naroda poput crnogorskog koji imaju takvu privilegiju da imaju tako značajan broj stvaralaca evropskog i svjetskog formata u slikarstvu književnosti, filmu, manje - više u svim granama umjetnosti. Jedan od njih je svakako Borislav Pekić, renomirani književnik, čiji su preci upravo potekli odavde, iz znamenitog drobnjačkog kraja", istakao je Đukanović.

Nakon završenih radova, navode iz Đukanovićeve partije, u kući Pekićevih predaka biće organizovani različiti kulturno sadržaji, a ovaj objekat je stavljen na listu prioriteta za ulaganje, zbog visokih potencijala kao kulturnog dobra.

Borislav Pekić je bio jedan od najznačajnih književnika 20. vijeka, romansijer, dramski pisac filmski scenarista. Dobitnik je brojnih nagrada i Ordena zasluga za doprinos u kulturnom stvaralaštvu.

Bonus video: