Srbija hoće da promijeni ustavni poredak Crne Gore

U Strategiji Vlade Srbije traži se da Srbi budu označeni kao konstitutivan narod u Crnoj Gori.
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 18:46h

Vlada Crne Gore optužila je Vladu Srbije da ima za cilj da promijeni ustavni poredak Crne Gore.

Povodom Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, koju je 21. januara usvojila Vlada Srbije, Lukšićev kabinet je saopštio da taj dokument predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore i da je u potpunoj suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa.

“Izražavajući oštar protest zbog ovakvog oblika miješanja u unutrašnje stvari jedne suverene i nezavisne države, Vlada Crne Gore je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da, u najkraćem roku, prenese ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori zvaničan stav Vlade po ovom pitanju”, saopšteno je iz Vlade.

Strategija Vlade Srbije

U Strategiji Vlade Srbije traži se da Srbi budu označeni kao konstitutivan narod u Crnoj Gori. U Strategiji se konstatuje da, sa izuzetkom Rumunije i djelimično BiH, u ostalih šest država regiona nijesu u potpunosti ispunjeni međunarodni standari zaštite prava srpskog naroda, a bi se to postiglo Srbija treba da uloži značajna diplomatska i finansijska sredstva. Osim Crne Gore, srpska Vlada će tražiti konstitutivnost i za Srbe u Hrvatskoj, po ugledu na BiH.

"Republika Srbija trebalo bi da poslije BiH stavi Crnu Gora u središte svoje spoljne i regionalne politike. Imajući u vidu viševjekovne istorijske i civilizacijske neraskidive veze između dvije države i naroda, važno je obezbijediti srpskom narodu ravnopravnost i pravednu zastupljenost u državnim ustanovama, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. Kontinutirana ulaganja u političku, ekonomsku i kulturnu emancipaciju i razvoj srpskog naroda od posebne su važnosti", piše u dijelu naslovljenom kao specifičnu ciljevi.

"Posebno je neophodno sistemski urediti i garantovati stečeno pravo na školovanje na srpskom jeziku. Srpski jezik se ne vezuje samo za Srbe u Crnoj Gori, nego i za veliki broj Crnogoraca koji i dalje svoj jezik zovu tradicionalnim, srpskim imenom", piše u Strategiji.

Srbija daje podršku restituciji oduzete imovine građanima srpske nacionalnosti, srpskim udruženjima i institucijama (banke, štedionice, kulturno-prosvetna društva), kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Dalje se ističe da Srbija daje podršku restituciji oduzete imovine građanima srpske nacionalnosti, srpskim udruženjima i institucijama (banke, štedionice, kulturno-prosvetna društva), kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vlada Crne Gore je istakla da poklanja posebnu pažnju pitanjima regionalne saradnje i da naglašava posvećenost daljem unapređenju odnosa i svestrane saradnje sa svim državama u okruženju, što je posebno prepoznato u procesu evropskih integracija Crne Gore u svim relevantnim međunarodnim krugovima.

“Vlada je konstatovala da bilo koji oblik političkog djelovanja sa strane, koje ima za cilj promjenu ustavnog poretka Crne Gore, kao što je to slučaj sa navedenim dokumentom Vlade Republike Srbije, predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore i u potpunoj je suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa”, saopštila je Vlada Crne Gore.

Bonus video: