Ivo Josipović: Hrvati su Crnoj Gori lojalni

U skladu sa Ustavom, ali i nezavisno od prava i politike, iz kulturnih i nacionalnih razloga, Hrvatska brine o hrvatskoj nacionalnoj manjini u svim zemljama
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Rojters
Ivo Josipović, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.03.2011. 18:20h

Hrvati koji žive u Crnoj Gori pokazali su se kao lojalni građani te države, koji su uvijek pri političkim odlukama doprinosili napretku te zemlje, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Upitan koliko je za Hrvatsku bitan popis Hrvata u Crnoj Gori, Josipović je za Radio Slobodna Evropa kazao da ta država, iz nacionalnih razloga, brine o hrvatskoj nacionalnoj manjini u svim zemljama. On je kazao da je pravo ljudi da se izjasne kao Hrvati i da onda, ako u zemlji postoje specifični propisi koji se odnose na političku participaciju nacionalnih manjina, to i koriste.

„U Crnoj Gori postoje propisi koji omogućavaju nacionalnim manjinama da, ako su prešli određeni udio u populaciji, sudjeluju po posebnim propisima u parlamentarnom životu. Mislim da je normalno da Hrvati iskoriste tu mogućnost“, rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je rekao da u Hrvatskoj poštuju svaku nacionalnu manjinu i žele da omoguće maksimalnu nacionalnu afirmaciju u okviru hrvatskog političkog korpusa, kao i da imaju posebno izborno zakonodavstvo i posebna prava situirana u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Kako je dodao, u skladu sa Ustavom, ali i nezavisno od prava i politike, iz kulturnih i nacionalnih razloga, Hrvatska brine o hrvatskoj nacionalnoj manjini u svim zemljama.

Bonus video: