Roćen: Srbija neka ne brine o Srbima u Crnoj Gori

Ministar je naveo da je Crna Gora, skoro pet godina od nezavisnosti, imala šansi da zaoštri odnos sa Srbijom, ali da to nikada nije uradila jer joj ne odgovara.
0 komentar(a)
rocen, Foto: Savo Prelević
rocen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2011. 14:11h

Ministar vanjskih poslova Milan Roćen kazao je da će Srbima, gdje god da žive, biti mnogo bolje ako se neko sjeti da donese strategiju o položaju i napretku srpskog naroda u Srbiji.

“Strategija Vlade Srbije (o jačanju odnosa sa Srbima u regionu) ničim ne može da ugrozi Crnu Goru ali može štetiti Srbiji”, ocijenio je Roćen odgovarajući na pitanje da li Crna Gora misli da internacionalizuje nalet srpskog nacionalizma.

Pitanje je postavio učesnik skupa “Aktivnosti Crne Gore u procesu evropskih i evroatlanstkih integracija” koji je realizovan u saradnji Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, Vlade Crne Gore i Koordinacionog tima za implementaciju komunikacione strategije.

Ubjeđivanje je ponižavanje

Ministar je naveo da je Crna Gora, skoro pet godina od nezavisnosti, imala šansi da zaoštri odnos sa Srbijom, ali da to nikada nije uradila jer joj ne odgovara. Crnoj Gori, tvrdi Roćen, odgovara savremena, moderna, razvijena Srbija.

“Ja sam siguran da će mnogo biti bolje i Srbima u Srbiji i Srbima bilo gdje oni živjeli, ako se neko sjeti jednog dana da u Srbiji donese strategiju o položaju i naprteku srpskog naroda u Srbiji”, rekao je Roćen.

On je dodao da su Srbi u Crnoj Gori “naš narod ovdje” i da država Crna Gora brine o njima.

“Naši prijatelji u Beogradu imaju o čemu i kome brinuti da ne brinu o Srbima u Crnoj Gori. Mi ovdje ne gradimo nacionale države, nego moderno građansko društvo evropske profilacije u kojem su svi ravnopravni – Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, svi”, istakao je Roćen.

On se osvrnuo i na predstojeći popis: “Zamislite danas da ja vas, ili neko od vas da ubjeđuje mene šta sam ja. To je ponižavajuće”.

Roćen i ministar odbrane Boro Vučinić su detaljno govorili borcima o procesu evropskih i evroatlantskih integracijama i benefitima koje Crna Gora od toga može imati.

“Pored stabilnog bezbjednosnog okvira koji omogućava članstvo u Alijansi, tu si i sve druge prednosti – jačanje vladavine prava, masovniji turizam, jačanje državnih institucija, razvoj društva na svim nivoima, solidarnost i pomoć koju pružaju zemlje članice”, rekao je Roćen i dodao da članstvo u NATO donosi i povećanje direktnih stranih investicija.

Vučinić je ukazao i na činjenicu da su zemlje koje su primljene u EU tokom psoljednjeg talasa priključenja, prvo postale članice NATO-a a onda Unije. Ministar je ukazao i na to da su izdavjanja za vojsku zemalja članica Alijanse mnogo manja nego u slučajevima kada zemlja nije dio saveza.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Andrija Nikolić istakao je da borci podržavaju evropske i evroatlantske integracije Crne Gore: “NATO je velika potreba i neophodan politički i bezbjednosni kišobran za sve zemlje regiona”.

Barjaci i dalje u Beogradu

Sloba Simovića je interesovalo i kada će zastave crnogorskih proleterskih narodnooslobodilačkih udarnih brigada doći iz Beograda u Crnu Goru.

“Dobio sam objašnjenje da je to pitanje riješeno zakonima Srbije koji ne omogućavaju davanje originalnih obilježja koja se nalaze u Srbiji”, odgovorio je ministar odbrane Boro Vučinić i naveo da će i dalje insistirati da se razgovara oko tog pitanja.

Bonus video: