Gošović: Partijski prebjezi iz koristi da budu krivično djelo

Prelazak odbornika i poslanika u drugu partiju zbog primljenog poklona ili obećane koristi trebalo bi jasno sankcionisati Krivičnim zakonikom, smatra poslanik SNP-a Neven Gošović.
0 komentar(a)
Uroš Gašo Čukić, Foto: TV Vijesti
Uroš Gašo Čukić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 08.03.2011. 21:42h

Odbornik PzP-a Uroš Čukić prešao je nedavno u odbornički klub DPS-a i omogućio da ta stranka ima većinu u parlamentu Andrijevice. Ranije je odbornik SDP-a Veselin Radenović prišao koaliciji “Za bolju Andrijevicu”.

Gošović je kazao da mu nije poznato da u nekom od izbornih zakodavstava postoji model zaštite od takvog postupanja odbornika ili poslanika, a da ne bude suprotan jednakim pravima poslanika i odbornika i međunarodnim standardima.

“Međutim, ukoliko je motiv glasanja i prelaska odbornika ili poslanika u drugu partiju primljeni poklon ili obećana druga korist, onda bi takve radnje za sva lica koja učestvuju u tom postupku trebalo da budu na jasan način sankcionisana Krivičnim zakonikom”, rekao je Gošović.

On smatra da je postupak izrade izmjena Zakonika prilika da se vidi na koji način treba obezbijediti krivično-pravnu zaštitu od trgovine mandatima.

“U protivnom, gubio bi se svaki smisao volje građana iskazane na izborima, posebno u onim skupštinama gdje o vlasti odlučuje jedan ili dva mandata”, rekao je Gošović.

Prema njegovim riječima, postojeća ustavna rješenja i međunarodni standardi na kojima posebno insistira OEBS, ne daju mogućnost da mandat pripadne partijama.

“Takođe, unaprijed date blanko ostavke ne predstavljaju način za rješavanje ovog problema iz razloga što odbornik ili poslanik uvijek mogu povući tako datu ostavku, pa i na sjednici Skupštine, prije konstatovanja prestanka mandata”, objasnio je Gošović.

Bonus video: