Vikiliks: Crna Gora limitirano protiv kriminala

Na probleme kriminala i šverca cigareta, dodala je ona, pažnju je skrenulo pisanje medija o dosijeima kriminalaca.
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 06:35h

Vlada Crne Gore, velikim dijelom kao odgovor na međunarodni pritisak, suprotstavlja se agresivnije kriminalnim grupama, a usprotivila se i švercu cigareta koji je pokvario reputaciju Crne Gore tokom ratova i sankcija 1990-ih, napisala je bivši otpravnica poslova ambasade SAD u Podgorici Marša Barns.

U depeši Stejt departmentu, do koje je došao Vikiliks, a koju je Barns poslala u julu 2007. godine, govori se o problemu organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

“Mali broj grupa organizovanog kriminala koristi veze sa grupama u susjednim zemljama i drugim mjestima, kako bi iskoristili Crnu Goru za tranzit švercovane droge, ljudi i oružja”, navodi Barns u depeši koju “Vijesti” objavljuju u saradnji sa londonskim “Gardijanom”.

Na probleme kriminala i šverca cigareta, dodala je ona, pažnju je skrenulo pisanje medija o dosijeima kriminalaca koje imaju policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB).

“Vijesti” su u maju 2007. detaljno izvještavale o Bijeloj knjizi ANB-a u kojoj su pobrojane kriminalne grupe i njihove aktivnosti u Crnoj Gori.

“Premijer Željko Šturanović je kazao da je prioritet njegove vlade borba protiv kriminala, korupcije i trafikinga ljudi. Iako je napravljen određeni napredak, kapacitet Crne Gore da efikasno spriječi, nadgleda, procesuira i sudi u krivičnim slučajevima ostaje limitiran”, ocijenila je Barns.

U nastavku depeše, ona govori o medijskim izvještajima o registru kriminalaca koji ima ANB.

“'Tajni registar' ANB-a, prema medijima, kaže da je nekoliko organizovanih grupa u Crnoj Gori, koje se uglavnom bave drogama i krijumčarenjem oružja, povezano sa kriminalcima iz susjednih zemalja, zapadne Evrope i južne Amerike”, navela je ona.

Međutim, u dijelu poruke na koji Barns posebno skreće pažnju Vašingtonu, piše da italijanska ambasada u Podgorici vjeruje da su ranije uspješne i bliske veze između italijanskog organizovanog kriminala i Crne Gore značajno smanjene.

Bonus video: