Ko će odgovarati za propuste u slučaju Šarić

Predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost Mevludin Nuhodžić zakazao je za 18. mart sjednicu na kojoj će se raspravljati šta su državni organi za godinu uradili na otklanjanju propusta u slučaju “Šarić”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 08:47h

Predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost Mevludin Nuhodžić zakazao je za 18. mart sjednicu tog skupštinskog tijela na kojoj će se raspravljati o tome šta su državni organi posljednjih godinu dana uradili na otklanjanju propusta u slučaju “Šarić”.

Nuhodžić je zakazao tu sjednicu na osnovu prošlogodišnjih zaključaka odbora i Skupštine.

Planirano je da članovi Odbora na sjednici saslušaju direktora ANB Vladana Jokovića, direktora Uprave policije Veselina Veljovića i direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića.

Loša koordinacija

ANB, policija i Uprava za sprečavanje pranja novca su, kako “Vijesti” saznaju u parlamentu, proslijedili skupštinskom odboru i pisanu informaciju o tome šta su uradili posljednjih godinu dana po pitanju zaključaka tok skupštinskog tijela i parlamenta.

Javnosti nije poznato da je neko u nadležnim državnim organima snosio odgovornost zbog propusta u ovom slučaju

Nakon prošlogodišnjih sjednica na kojima su saslušani Veljović, te Mitrović i tadašnji šef ANB Duško Marković, Odbor za bezbjednost i odbranu je zaključio da “nije postojala dovoljno kvalitetna koordinacija u slučaju Šarić”.

“Odbor insistira na većoj angažovanosti nadležnih državnih organa i međusobnoj koordinaciji. Odbor poziva Vladu i nadležne državne organe da razmotre dosadašnje aktivnosti i preduzmu odgovarajuće mjere u cilju otklanjanja propusta i pripremanja dokaza za procesuiranje slučaja”, piše u zaključcima odbora.

Javnosti nije poznato da je neko u nadležnim državnim organima snosio odgovornost zbog propusta u ovom slučaju.

Policija je, u ranije dostavljenom izvještaju poslanicima, navela da se Šarić tretira kao jedan od glavnih organizatora krijumčarenja narkotika na Balkanu, da ja novac stečan prodajom narkotika legalizovao ulaganjem u nekretnine u Srbiji i Crnoj Gori, ali da i pored toga nije bilo osnova za primjenu mjera tajnog nadzora i njegovo hapšenje.

Takođe, po procjeni tajne službe, Šarić nije predstavljao prijetnju za bezbjednost Crne Gore zbog čega je ANB dala saglasnost da se Šariću izdaju garancije da će dobiti crnogorsko državljanstvo.

Bonus video: