DPS prevela Čukića da bi preuzeli Andrijevicu

"Ja sam u lokalnom parlamentu marginalizovan i sveden na glasački instrument...“, rekao je Čukić
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 18:41h

U Andrijevici, jedinoj od rijetkih opozicionih opština na sjeveru Crne Gore, po svemu sudeći doći će vrlo brzo do promjene snaga u lokalnom parlamentu u korist DPS-a. Očekuje se da će većinu DPS-u u lokalnom parlamentu dati dosadašnji odbornik PzP-a Uroš Čukić, koji je istupio iz članstva u svojoj partiji, ali je zadržao odbornički mandat.

Čukić je to usmeno nagovijestio u četvrtak, a danas je kratak dopis o tome da istupa iz koalicije “Bolja Crna Gora”, bio na stolu gradonačelnika Veska Bakića i predsjednika lokalnog parlamenta Veselina Radenovića.

Kao razloge istupanja iz PZP-a i koalicije u Andrijevici, Čukić u razgovoru navodi da je je nezadovoljan svojim položajem.

„Ja sam u lokalnom parlamentu marginalizovan i sveden na glasački instrument, a sa druge strane iz centrale PzP-a u Podgorici smo poslije izbora potpuno zapostavljeni i komunikacija je praktično prekinuta“, rekao je Čukić za “Vijesti”.

Na pitanje da li to znači da će prići klubu odbornika DPS-a, on je odgovorio da je „od sada potpuno samostalan i ima mogućnost da razvora sa drugima“.

Sad mu je DPS simpatičan

U pisanoj izjavi pripremljenoj za medije, Čukić, međutim, otvoreno nagovještava da nije zadovoljan radom lokalne vlasti u ovom gradu, i izražava simpatije prema DPS-u, čiji je nakada bio član.

„Ogromno povećanje broja glasača u korist DPS-a doživljavam i kao kajanje toga naroda što mene i moje tadašnje saborce nije podržao u samom početku, kao i njegovu spoznaju da bi se u Andrijevicu ulagalo mnogo više a samim tim bi bile otvorene mnogostruke perspektive razvoja“, kaže Čukić.

Predsjednik Oborničkog kluba DPS-a u Andrijevici Slavko Stijović, koga smo zatekli u istoj kancelariji Direkcije za nekretnine, gdje je radi sa Čukićem, već je optimista i nagovještava brzi početak pregovora o novoj koaliciji.

„Nama je sada cilj da preuzmemo vlast u parlamentu u zakonskoj proceduri. Biće nam zajednički cilj da podignemo standard stanovnika Andrijevice, uz pomoć Vlade“, rekao je Stijović.

U SNP-u nisu iznenađeni

U SNP-u nijesu previše iznenađeni posljednjim dešavanjima.

„Od majskih lokalnih izbora prošle godine, DPS juriša na po jednog odbornika, zaopravo od jednog do drugog. Kada su osvojili 15 mandata, računajući da će uz jedno mjesto SDP-a preuzeti odmah vlast, tadašnji premijer Milo Đukanović je izjavio da mu je pobjeda u Andrijevici poslatica. Naravno, znao je da smo jedina nezadužena opština, bez viška radnika i zato smo sladak zalogaj. Mogli smo mi tada zaposliti u lokalnoj upravi sto ljudi i glatko dobiti izbore, ali to nijesmo učinili“, rekao je Stojanović.

On dodaje da je samo očekivao od Čukića da najprije o svom nezadovoljstvu obavijesti koalicione partnere i da se na toj relaciji rješavaju stvari: „Mali je ovo grad. Zna se sve, i od kada se pregovara, i odakle duva, ali o tom potom. Sada je sve u rukama Čukića, ali način kako je to uradio govori da će on prići DPS-u“.

To što je Čukić vama rekao da je nezadovoljan radom lokalne uprave, i da se ne napreduje, zavisi kakva je njegova vizija lokalne samuprave. Vjerujem da će vrijeme pokazati šta je i kakva je pozadina njegove odluke

„To što je Čukić vama rekao da je nezadovoljan radom lokalne uprave, i da se ne napreduje, zavisi kakva je njegova vizija lokalne samuprave. Vjerujem da će vrijeme pokazati šta je i kakva je pozadina njegove odluke“, rekao je Bakić.

Predsjednik lokalnog parlamenta Veselin Radenović bio određeniji, izražavajući čuđenje postupkom Čukića: „Znajući da je Čukić sve najgore govorio o DPS-u u predizbornoj kampanji, o čemu postoje tonski zapisi, i kakve je pogrdne pjesme pjevao, čudi me da se sada nađe u toj družini. I meni je DPS svojevremno govorio, ako hoćeš s nama hoćeš, ako nećeš, naći čemo drugoga“.

Na posljednjim lokalnim izborima u Andrijevici DPS i koalicija „Bolja Crna Gora“ osvojili su po petnaest mandata, dok je jedan mandat osvojila SDP. Odbornik te partije Veselin Radenović se neočekivano priklonio koaliciji „Bolja Crna Gora“, tako da je SNP sa partnerima zadržao vlast. Radenović je kasnije isključen iz SDP-a, ali je zadržao odbornički mandat.

U okviru koalicije “Bolja Crna Gora” devet odbornika ima SNP, četiri Nova, jednog Stranka srpskih radikala i jednog PzP.

Nezvanično, očekuje se da po formiranju nove koalicije već početkom naredne sedmice bude podnesena inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine i zakazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta.

Tužićemo Čukića i DPS za političku korupciju

Rukovodstvo Pokreta za promjene najavilo je da će protiv bivšeg šefa te stranke u Andrijevici Gaša Čukića podnijeti krivičnu prijavu, ukoliko odborničkim mandatom omogući smjenu opozicione vlasti u toj opštini.

U saopštenju Koče Pavlovića, piše da u toj partiji ne znaju razloge zbog kojih je Čukić donio „naprasnu odluku“ da ih napusti, ali su ga svakako pozvali da im vrati mandat, koji je PzP-u pripao u okviru koalicije „Bolja Crna Gora“.

„Povodom javno iznijetih spekulacija da bi odbornički mandate, koji je PzP dodijelio Čukiću, mogao biti iskorišćen za rušenje postojeće i za formiranje DPS-ove lokalne vlasti u Andrijevici, saopštavamo da ćemo, ukoliko se takvo nešto dogodi, odmah podnijeti državnom Tužiocu krivičnu prijavu protiv njega i NN lica iz DPS-a, za krivično djelo političke korupcije, koje je propisano Krivičnim zakonikom Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

U slučaju takvog scenarija, Pavlović je dodao da će Nebojša Medojević zatražiti hitne sastanke sa Vrhovnom državnom tužiteljkom, šefom Misije EK u Crnoj Gori, kao i sa šefom Misije OEBS-a:

“Na kojima će insistirati da se odlučnom akcijom policije i tužilaštva spriječi kriminalno prekrajanje izborne volje građana Andrijevice, a da se prekršioci izvedu pred lice pravde”.

Osim toga, Medojević bi i briselsku administraciju upoznao sa, kako piše u izjavi, dugogodišnjom praksom da se crni partijski fondovi i novac organizovanog kriminala koriste za političku korupciju.

„Kao i sa saznanjima do kojih smo došli, a koja daju osnov sumnji da se i u ovom slučaju radi o uticaju kriminalnih fondova na politički proces u Crnoj Gori“, dodaje se.

Pavlović je ocjenio da takvi kriminalni pokušaji prekrajanja izborne volje građana obesmišljavaju napore PzP i ostatka crnogorske opozicije da izmjenama izbornog zakonodavstva unaprijede izborni proces i da ga demokratizuju.

„Upotreba kriminalnih fondova za korumpiranje izabranih narodnih predstavnika i za prekrajanje izborne volje građana, predstavlja napad na ustavni temelj Crne Gore kao izborne parlamentarne demokratije. Ta decenijska praksa je nešto na što se jednom za svagda mora staviti tačka, jer je to centralna obaveza iz naše evropske agende“, rekao je Pavlović.

Bonus video: