Pavlović: Dajte podatke o Vladinom avionu

Spisak putnika u vladinom avionu godinama je tajna za poslanike i medije. I pored više zahtjeva "Vijesti" da im se obezbijedi slobodan pristup informacijama o korišćenju vladinog aviona, iz Generalnog sekretarijata nije bilo odgovora.
59 pregleda 0 komentar(a)
koca pavlovic, Foto: Boris Pejović
koca pavlovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2011. 08:34h

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović tražio je od potpredsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića uvid u listing korišćenja vladinog aviona u prethodne tri godine, kao i sastav delegacija koje su se njime vozile.

Pavlović je u zahtjevu, koji je poslao Markoviću i predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću, podsjetio da kao poslanik na to ima pravo. Kontrola rada Vlade, istakao je on, jedan je od osnovnih prava članova parlamenta.

"Očekujem da ćete Vi i g. Krivokapić postupiti po mojoj urgenciji, kako bismo konačno došli do relevantnih podataka i tako otklonili sve nejasnoće i sumnje oko mnogo čega pa i oko njegovog kolektivnog boravka u Parizu", navodi se u Pavovićevom zahtjevu.

Od Lukšića se očekuje više

Zahtjev za uvid u podatke o korišćenju vladinog aviona "Lear jet 45" Pavlović je već podnio krajem prošlog oktobra, ali odobrenje iz Vlade još nije dobio.

Nakon što je na sjednici posvećenoj poslaničkim pitanjima tražio listing korisnika vladinog aviona, tadašnji potpredsjednik Vlade Svetozar Marović kazao mu je da se tzv. dnevnik korišćenja avio-servisa generalnog sekretarijata Vlade ne vodi u elektronskoj formi.

Pavlović je podsjetio da od Krivokapića još nije dobio pojašnjenje o razlozima zbog kojih je vladinim avionom letio u posjetu princu Nikoli Petroviću u Pariz

On je Pavloviću tada rekao da u Sekretarijatu postoji pisana knjiga o letovima vladinog aviona, obećavajući mu da će mu "u najskorije vrijeme omogućiti ostvarivanje takvog uvida". Pavlović tvrdi da se Maroviću kasnije obratio "urgencijom", ali da nije dobio pristup vladinom spisku.

Podsjećajući da je od tada Crna Gora dobila Vladu, a Marović više nije u izvršnoj vlasti, Pavlović je kazao da od kabineta premijera Igora Lukšića očekuje više saradnje.

"Nepotrebno je da vas podsjećam na činjenicu da ovakav neodgovorni odnos izvršne vlasti čini nemogućim ostvarivanje kontrolne funkcije nas poslanika pa dakle i Skupštine Crne Gore. Takođe je nepotrebno da ukažem na to da se ovakvim odnosom potpuno obesmišljava sama institucija poslaničkog pitanja. Stoga Vam se obraćam zahtjevom da mi, u skladu sa prethodno datim obećanjima, u što skorijem terminu obezbijedite uvid u Dnevnik korišćenja aviona Vlade", navodi se u Pavlovićevom pismu.

Sat košta oko 2.000 eura

Spisak putnika u vladinom avionu godinama je tajna za poslanike i medije. I pored više zahtjeva "Vijesti" da im se obezbijedi slobodan pristup informacijama o korišćenju vladinog aviona, iz Generalnog sekretarijata nije bilo odgovora.

Uredbom Vlade, pravo na korišćenje državnog "lear jeta" bez nadoknade imaju premijer, predsjednici države i parlamenta, dok ga ministri mogu koristiti samo u hitnim situacijama i uz potvrdu da će za let platiti novcem iz budžeta Ministarstva. Sat vremena vladinim avionom košta od 1.950 do 2.450 eura, dok je za njegovo održavanje prošle godine potrošeno oko pola miliona eura.

Pitao i ostao bez odgovora

Pavlović je podsjetio da od Krivokapića još nije dobio pojašnjenje o razlozima zbog kojih je vladinim avionom letio u posjetu princu Nikoli Petroviću u Pariz.

Iz Krivokapićevog kabineta ranije je saopšteno da je on u Parizu bio u svojstvu predsjednika parlamenta, negirajući Pavlovićeve tvrdnje da je u posjetu princu išao bez konsultacija sa poslanicima.

"Nakon pet mjeseci, računajući valjda da se sve to zaboravilo, kabinet g. Krivokapića neistinito tvrdi da je rasprava u Skupštini pokazala da poslanik Koča Pavlović nije govorio istinu. Valjda Krivokapićev kabinet misli da je izglasavanjem povjerenja predsjedniku Skupštine Crne Gore, parlamentarna većina pokazala da su neistinite moje tvrdnje! Ali problem je u tome što ja ništa nijesam tvrdio – ja sam samo pitao, i ostao bez odgovora", tvrdi Pavlović.

On je od predsjednika parlamenta tražio pojašnjenje na osnovu koje zakonske odluke je išao u Pariz, koliko je bila brojna delegacija i koliko je koštao njihov boravak i noćenje u Gradu svjetlosti.

Bonus video: