Kalač: Konzul Žarić nije nikog vrijeđao

"Konzul je upozorio da sačeka red, da će je primiti kada završi rad sa prijavljenim strankama, da nema termin i da prednost imaju zakazane stranke."
0 komentar(a)
Konzulat u Frankfurtu, Foto: Arhiva Vijesti
Konzulat u Frankfurtu, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.02.2011. 20:11h

Povodom incidenta koji se dogodio u crnogorskom konzulatu u Frankfurtu, redakciji “Vijesti” se obratio Ernad Kalača iz Bohuma, koji tvrdi da navodi Mirsade Kurtović, o ponašanju konzula Slobodana Žarića nijesu istiniti.

U tekstu “Konzul Žarić htio da bije ženu iz Ulcinja”, “Vijesti” su prenijele pismo žalbe koje je Ulcinjanka Mirsada Kurtović uputila crnogorskom Ministartvu vanjskih poslova i ambasadi u Berlinu, nakon, kako je kazala verbalnih uvreda koje je doživjela na šalteru konzulata.

Ernad Kalač je u pismu redakciji napisao da je tog dana (4. februara) bio u crnogorskom konzulatu u Frankfurtu sa ženom i dvoje djece, te da ih je konzul primio. On je napisao da je Žarić zbog njih obavljao telefonske konsultacije sa Crnom Gorom, te da je na šalteru u tom trenutku bila velika gužva.

Konzul joj rekao da čeka red

“Tada se pojavljuje izvjesna gospođa sa gomilom papira koje baca na šalter, obraćajuci se direktno konzulu, uopšte ne konstatujući nas, koji smo već počeli rešavanje našeg zahtjeva: “Ja imam problem moja ćerka je izgubila pasoš”. Konzul je upozorio da sačeka red, da će je primiti kada završi rad sa prijavljenim strankama, da nema termin i da prednost imaju zakazane stranke”, napisao je Kalač

"Molim Vas gospođo sačekajte"

On je rekao da je gospođa, za koju je iz novina saznao da se zove Mirsada Kurtović, tada nezadovoljno napustila šalter, a da je konzul njemu i porodici rekao da sačekaju sat vremena kako bi riješio njihov problem.

Kalač je ispričao da se sa porodicom vratio u dogovoreno vrijeme i da su ubrzo nakon toga bili ponovo prozvani.

"Tvrdnje da sam ja izazvala incident su apsurdne. Pa zar ja kao žena koja u konzulat ide da završi neki posao da budem neljubazna prema konzulu. Ko to danas ide u konzulat da bi nekog vrijeđao. I to konzula koji ti predstavlja državu. Samo to je dostojnog svakog poštovanja"

“Za kratko vrijeme smo bili prozvani i uveliko završavali naš zahtjev. U isto vrijeme, ponovo prilazi ova ista gospođa šalteru, na šta je ponovo konzul upozorava riječima - Molim vas gospođo sačekajte da završim sa ovom familijom, doći ćete na red”, napisoa je Kalač i dodao da se ona vratila veoma glasno protestujući.

“Šta se kasnije događalo ja ne znam, ali ako je ovo obraćanje konzula bio povod ovoj ružnoj priči u novinama, osjećao sam da je pravedno da napišem ono što sam vidio i što uvijek mogu potvrditi”, napisao je on.

Kurtović: Ko ide u konzulat da vrijeđa Ulcinj

Ulcinjanka Mirsada Kurtović negirala je navode Kalača da je ona odgovorna za incident u crnogorskom konzulatu u Frankfurtu.

Ona je u telefonskom razgovoru za “Vijesti” iz Frankfurta kazala da stoji iza svega što je navela u žalbi čije navode su “Vijesti” prenijele u tekstu “Konzul Žarić htio da bije ženu iz Ulcinja”.

“Žalbu sam napisala zato što mi je konzul psovao majku i to pred svima preko toga nijesam mogla preći. Zato imam svjedoke mislim da su oni I dali izjave u konzulatu”, kazala je Kurtović. Ona tvrdi da Kalača ne poznaje i sumnja da je možda u pitanju konzulov prijatelj.

“Njegove tvrdnje da sam ja izazvala incident su apsurdne. Pa zar ja kao žena koja u konzulat ide da završi neki posao da budem neljubazna prema konzulu. Ko to danas ide u konzulat da bi nekog vrijeđao. I to konzula koji ti predstavlja državu. Samo to je dostojno svakog poštovanja”, kazala je Kurtović.

Bonus video: