Mugoša ipak nudi gradske placeve

Pošto SDP ne podržava prodaju zemlje da bi se tačka uvrstila u dnevni red, Mugoša će morati da obezbijedi podršku jednog odbornika iz opozicije
0 komentar(a)
Miomir Mugosa, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugosa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.02.2011. 17:22h

Kao što je i najavio na prošle sedmice, gradonačelnik Miomir Mugoša predložio je Skupštini Glavnog grada da donese odluku o raspolaganju građevinskim zemljištem u 2011. godini po hitnom postupku na zasjedanju gradskog parlamenta koja će biti održana drugog marta.

U obrazloženju Predloga odluke navodi se da bi odlaganje donošenja te odluke značajno uticalo na realizaciju planskih dokumenata koji dominantno predviđaju izgradnju objekata od značaja za privredni razvoj, ali i objekata javnog sadržaja.

"Njeno nedonošenje na početku kalendarske godine moglo bi izazvati štetne posljedice na dalji razvoj grada, a naročito imajući u vidu procedure koje su nadležni dužni da sprovedu kada je u pitanju raspolaganje imovinom", ističe se u Predlogu odluke.

Navodi se i da se realizacija odluke vršiti putem javnog oglašavanja radi prodaje ili davanja u zakup pojedinačnih parcela, uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Crne Gore.

Tako će, ukoliko odluka dobije skupštinsku većinu, grad ponuditi na prodaju više desetina parcela u okviru raznih DUP-ova

Na sastanku šefova klubova odbornika predsjednik gradske skupštine Raško Konjević odbio je da prošlog utorka u dnevni red martovske sjednice uvrsti sporni Predlog odluke gradonačelnika, jer su iz Ministarstva finansija nedavno upozorili gradonačelnike opština u Crnoj Gori da imovinu ne mogu otuđivati bez prethodne saglasnoti vlade, te objašnjenja u koje će svrhe biti utrošen novac od prodaje.

Mugoša je na konferenciji za medije prošle sedmice kazao da njegova namjera da se u dnevni red uvrsti Predlog odluke o raspolaganju gradskim zemljištem u 2011. godini nije protivzakonita, jer ona ne znači automatski otuđenje zemljišta, već samo plan i program onog što bi grad mogao da proda ili zamijeni u ovoj godini u skladu sa zakonom, te da je uputstvo ministra finansija Milorada Katnića, prema kojem se ne može prodati zemljište bez saglasnosti Vlade, samo tehničke prirode.

Inače, u obrazloženju Predloga odluke o raspolaganju građevinskim zemljištem u 2011. godini date su urbanističke parcele za koje bi se vršio prenos prava raspolaganja u toku ove godine, a riječ je o parcelama namjene industrije i građevinarstvo, djelatnost, komercijalni sadržaji i hotel, dok je, navodi se, na određenom broju parcela planirano kolektivno stanovanje sa poslovanjem, te objekti sportske namjene.

Tako će, ukoliko odluka dobije skupštinsku većinu, grad ponuditi na prodaju više desetina parcela u okviru raznih DUP-ova.

Konjević: SDP ne podržava prodaju

Predsjednik skupštine Konjević kazao je “Vijestima” da klub odbornika SDP-a neće podržati Predlog odluke gradonačelnika Mugoše. On je ponovio i kako je Predlog odluke u suprotnosti sa zakonom, što je i stav Vlade, ali da postoje mehanizmi da se taj problem riješi. - Da to nije u skladu sa zakonom nije rekla neka politička partija, već Vlada Crne Gore. Ali, sve to će se razmatrati po Poslovniku. Odbornici će se izjasniti glasanjem hoće li na dnevnom redu biti ta tačka. Kad gradonačelnik predlaže tačku, o tome se onda odlučuje glasanjem bez rasprave - rekao je Konjević. Da bi se Mugošin predlog uvrstio u dnevni red gradonačelnik će morati da obezbijedi podršku jednog odbornika iz drugih stranaka, umjesto odbornika SDP-a sa kojim je DPS u koaliciji.

Bonus video: