OEBS spreman da pomogne oko izbornog zakona

Dužina ispunjavanja uslova za rezidencijalni boravak na nacionalnim izborima treba biti uklonjen iz Ustava i zakona, kažu iz OEBS-a.
0 komentar(a)
Radna grupa, Foto: Luka Zeković
Radna grupa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2011. 10:59h

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštila je da ohrabruje crnogorske parlamentarne stranke da pravovremeno dođu do zajedničkog rješenja, kada je u pitanju usklađivanje izbornog zakona sa Ustavom, prenosi agencija MINA.

Portparol Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Jens-Hagen Echenbacher kazao je agenciji MINA da je ta institucija spremna na svaku vrstu dalje pomoći Crnoj Gori u usklađivanju izbornog zakonodavstva sa najvišim pravnim aktom.

Upitan kako OEBS gleda na nemogućnost kompromisa crnogorskih političkih partija po pitanju izbornog zakona, on je rekao da ta institucija nije uključena u rad parlamentarne Radne grupe, zbog čega ne može komentarisati taj proces.

“OEBS ohrabruje sve zainteresovane strane da pravovremeno dođu do zajedničkog rješenja i spremna je dati bilo kakvu dalju pomoć Crnoj Gori u usklađivanju izbornog zakona s Ustavom”, kazao je Echenbacher.

Sporna ograničenja za nezavisnog kandidata na izborima

Upitan koji je, po mišljenju OEBS-a, rok za donošenje izbornog zakona, on je rekao da je taj rok postavila crnogorska Vlada i Skupština.

Vlada Crne Gore je u Akcionom planu za praćenja sprovođenja preporuka iz mišljenja Evropske komisije (EK) navela da je proljećno zasjedanje parlamenta rok za donošenje usklađenog Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Parlamentarna grupa za usklađivanje izbornog zakona sa Ustavom odlučila je juče da obavijesti Kolegijum predsjednika Skupštine o preostalim spornim pitanjima, kako bi se stvar riješila na višem političkom nivou.

Echenbacher je podsjetio da su OEBS i Venecijanska komisija (VK) u junu prošle godine, na zahtjev parlamenta Crne Gore, izradili zajedničko mišljenje o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Taj Nacrt zakona je pripremila parlamentarna višestranačka Radna grupa.

“OEBS i VK su preporuke, prvenstveno, uputili na adresu Nacrta zakona koji uživa podršku većine članova Radne grupe, iako su predlozi pojedinih političkih stranaka takođe pregledani u toku razvoja zajedničkog mišljenja”, kazao je Echenbacher.

On je naveo da se preporuke OEBS-a odnose na pitanja autentičnog prikaza nacionalnih manjina, osiguranja da izborni kandidati ne mogu služiti u izbornim tijelima, pružanja obuke članovima tih tijela i poboljšanja transparentnosti u raspodjeli mjesta u parlamentu.

“Istovremeno, druga pitanja ostaju u Nacrtu zakona koja moraju biti riješena, uključujući pretjerano dugi rezidencijalni zahtjev za nacionalne izbore i ograničenja na pravo kandididature kao nezavisnog kandidata”, kazao je portparol OEBS-a.

Govoreći o preporukama koje se tiču prava glasa, Echenbacher je naveo da je zajedničko mišljenje OEBS-a i VK da dužina ispunjavanja uslova za rezidencijalni boravak na nacionalnim izborima treba biti uklonjen iz Ustava i zakona, a dužina na lokalnim izborima skraćena na ne više od šest mjeseci.

“Što se tiče izbornih prava i zaštite nacionalnih manjina, zajedničko mišljenje je da treba omogućiti da liste kandidata podnesu grupe građana, a ne samo političke stranke i koalicije, proširiti afirmativnu akciju za sve manjine, a ne samo za Albance, odnosno uvesti dvije različite vrste mjera afirmativne akcije za veće i manje manjinske grupe”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, OEBS i VK smatraju i da Nacrt zakona nema dovoljno pojedinosti o tome kako će se mandati distribuirati na kolektivnim kandidatskim listama.

“Preporučeno je da zakon treba da navede svaki korak procesa raspodjele za svaki mandat, predviđajući matematičke anomalije i neočekivane rezultate glasanja”, naveo je portparol OEBS-a.

Bonus video: