Medojević: Roćen širi defetizam

Roćen je, predstavljajući akcioni plan za praćenje sprovođenja Mišljenja EK, kazao da Crna Gora ne može ispuniti zahtjeve Brisela do kraja godine.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2011. 21:06h

U Vladi Crne Gore postoje korumpirane strukture koje ne žele ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije (EK), izjavio je predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) Nebojša Medojević.

On je upozorio da izjave ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Milana Roćena dovode u sumnju želju Vlade da ispuni zahtjeve EK.

Roćen je, predstavljajući akcioni plan za praćenje sprovođenja Mišljenja EK, kazao da Crna Gora ne može ispuniti zahtjeve Brisela do kraja godine.

“Samo organizovani kriminal, korumpirane strukture u vlasti i monpolisti imaju interes da zaustave Crnu Goru na putu ka EU.

Defetizam i pesmizam ministra zaduženog za evropske integracije je posljednje što treba Crnoj Gori u ovom važnom trenutku, kada još postoje ozbiljne dileme i rezerve i u Podgorici i Briselu, da li je naše društvo sposobno da se mijenja i prihvata standarde Unije.

Ministar evropskih integracija ne smije biti taj koji na samom početku procesa traži alibi za neuspjeh koji on očekuje i koji možda i priželjkuje”, kazao je Medojević.

Samo organizovani kriminal, korumpirane strukture u vlasti i monpolisti imaju interes da zaustave Crnu Goru na putu ka EU

Premijer da se pozabavi izjavama ministara

Podsjećajući na januarske razgovore premijera Igora Lukšića sa predstavnicima opozicije i civilnog sektora, Medojević je rekao da je predsjednik vlade pokazao volju za ulazak Crne Gore u Uniju.

Zbog toga bi, smatra Medojević, premijer morao da se pozabavi izjavama nekih ministara u svom kabinetu.

“Takva deftistička izjava ministra Roćena, ostavlja ozbiljne nedumice u postojanje političke volje i spremnosti Vlade da iskoristi sve raspložive kapacitete u cilju ispunjavanja uslova EK, ili makar u postojanje najmanje dvije politke vlade u ovoj oblasti.

Jedne, koja iskreno želi da sprovede reforme i druge koja pravi opstrukcije i blokade tog procesa. Lukšić bi morao, štiteći sopstveni autoritet, da otkloni svaku nedoumicu povodom Roćenovih izjava”, smatra Medojević.

Ako se premijer ne slaže sa ocjenom svog ministra, onda bi morao da odmah reaguje i pošalje poruke optimizma i ohrabrenja svojim sradnicima, policiji, tužilaštvu i sudovima

Uz političku volju se može do datuma pregovora

On je istakao da Crna Gora, ukoliko postoji politička volja vlasti, može ispuniti uslove EK i dobiti datum pregovora. Opozicija, civilno društvo i sindikati, kako je kazao, spremni su da daju svoj doprinos u ostvarivanju tog strateškog cilja.

“Ako ne postoji politička volja da se uhapse vođe narkomafije u Crnoj Gori, zaplijeni njihova imena, riješe naručena ubistva i neselektivno podignu optužnice protiv visokih državnih funkcionera, onda neka nam premijer to kaže kako bi tražili alternativna politička rješenja za deblokadu evropskih integracija.

Ako se premijer ne slaže sa ocjenom svog ministra, onda bi morao da odmah reaguje i pošalje poruke optimizma i ohrabrenja svojim sradnicima, policiji, tužilaštvu i sudovima”, kazao je predsjednik NSEI.

Bonus video: